Megnyílt a Magyar László múzeumi kiállítóhely

2022.11.16. 14:30

Fennállása hetvenedik évfordulóját ünnepelte az MLG

Gazdag programsorozattal ünnepelte hetvenedik születésnapját a múlt héten a dunaföldvári Magyar László Gimnázium (MLG). A számos előadás és hagyományőrző vetélkedő mellett bemutatták az iskola évkönyvének legújabb fejezetét, megnyílt a kibővített Magyar László és Afrika-kiállítás, szombaton pedig nosztalgianap és gálaműsor várta az MLG közösségét.

Munkatársunktól

Puskás Zsolt, az MLG megbízott vezetője (balról), Amandio Verrísimo, Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere és Ernesto Ganga, Angola Köztársaság nagykövetségének tanácsnoka a Fafaragó Galéria előtt (Fotó: LI)

Pénteken délelőtt a várudvaron, a Magyar László Gimnázium hivatalos ünnepségén idézték fel a név­adó kalandos életútját az iskola 12. évfolyamos diákjai. A Magyar László-verseny díj­átadója előtt Puskás Zsolt, az intézmény megbízott vezetője köszöntötte a résztvevőket:

– Idén hetvenéves a dunaföldvári Magyar László Gimnázium. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ünnepi hetünk lebonyolítását támogatta, segítette. Hetven éve működik gimnázium Dunaföldváron. Hálásak vagyunk elődeinknek, hogy ilyen elismert középiskolát tudtak alapítani és fenntartani az elmúlt hosszú évtizedek során. Gimnáziumunk fontos szerepet játszik Dunaföldvár kulturális és tudományos életében. A Magyar László-hét egyik szellemi csúcspontja a Magyar László-verseny. Ezúton is köszönjük a felkészítő tanárok áldozatos munkáját, és gratulálunk a részt vevő versenyzőknek!

Koszorúk Magyar László szobránál a dunaföldvári várudvaron (Fotó: duol.hu)

A Magyar László Gimnázium fontos szerepet játszik Dunaföldvár kulturális és tudományos életében

A 7-8. évfolyamban az első helyet a Beszédes József Általános Iskola csapata (Boros András, Bráz Liliána, László Milán Attila) szerezte. A 9–12. évfolyamosok versenyében pedig az MLG 9/a osztály csapata (Czompó Hanna, Ihász Bernadett, Kőszegi Kövér Anna) diadalmaskodott. 
A díjátadót követően a gimnázium vezetői, a város vezetői és a dunaföldvári kulturális intézmények képviselői megkoszorúzták Magyar László szobrát. 
Pénteken délelőtt avatták fel a Magyar László Tudományos Egyesület által megújított és kibővített kiállítást a Fafaragó Galériában, amely Magyar László életútját és munkásságát mutatja be.

A Magyar László Gimnázium diákjai a megújult Afrika- és Magyar László kiállítóhely megnyitóján

A megnyitón Puskás Zsolt emlékezett arra, hogy 2019-ben a Magyar László Gimnázium tizennégy elkötelezett és lelkes tagja eldöntötte, hogy létrehoznak egy egyesületet Magyar László emlékének ápolására, a földrajzi ismeretek terjesztésére és az oktatási intézmény támogatására. Így jött létre a Dunaföldvári Magyar László Tudományos Egyesület, amelynek egyik kiemelt célkitűzése volt, hogy létrejöjjön egy Afrika- és Magyar László múzeumi kiállítóhely. A már meglévő kiállítást alakították át és már tervben van további fejlesztése is.

A múzeumi kiállítóhely avatásán részt vett az Angolai Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének két munkatársa, Ernesto Pedro Ganga tanácsos és Amandio Veríssimo Da Costa protokoll-osztályvezető.

Angolában filmet forgatnak Magyar László Afrikában töltött éveiről

Ernesto Pedro Ganga köszöntőjében hangsúlyozta, Magyar László 16 éven át élt a mai Angola területén, főként Bié tartományban, és a földrajzi kutatások, mérések mellett részletesen tanulmányozta és dokumentálta az ott élő népek nyelvét, kultúráját is. Angolában a közelmúltban született döntés arról, hogy filmet forgatnak Magyar László Angolában töltött éveiről – hangzott el. 
A Magyar László Gimnázium fennállásának 70. évfordulóját köszöntő programsorozat szombaton sportrendezvényekkel, osztálytalálkozókkal, nosztalgianappal és ünnepélyes gálaműsorral zárult – adta hírül a duol.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában