Háborús infláció

2022.11.18. 11:30

Fűtéskorszerűsítésre vár a vár, évtizedek óta már

Számos intézkedés született Tolna megyében a középületek fűtésére, világítására vonatkozóan. Az energiatakarékosságra, ahány hely, annyiféle példa van. Az alábbiakban két érdekességről lesz szó: a simontornyai várról és a dombóvári művelődési házról, ahová a polgármesteri hivatal műszaki irodája költözött.

Wessely Gábor

A polgármesteri hivatal dolgozói a dombóvári művelődési házban (Fotó: Tilinger Sándor)

A háború okozta válság miatt spórolni kell az energiával. Hőmérsékleti korlátozást vezetnek be az iskolákban, a polgármesteri hivatalokban és más középületekben. Könyvtárakat, múzeumokat, művelődési házakat zárnak be ideiglenesen, és állítanak át temperáló fűtésre, épp csak annyira, hogy a csövekben ne fagyjon meg a víz, és a nyirkosság ne ártson a gyűjteményeknek.

A simontornyai várban, a nagy belső terek és az öreg nyílászárók miatt eddig se volt meleg. Maximum 15-16 fokban tudták fogadni télen a látogatókat. A rossz hatásfokú, mégis drága villanyfűtés lecserélésére már vagy 15-20 éve készülnek, de forrás mindeddig nem volt rá. Most úgy döntöttek, hogy ameddig nincsenek fagyok, egyáltalán nem fűtenek, aztán pedig épp csak annyit, hogy az értékes műtárgyak, főleg a festmények ne károsodjanak.

Máté Imréné a simontornyai vár egyik villanykályhájánál (Beküldött fotó)

‒ Még mindig jobb, ha egy fűtetlen helyiség falán lóg egy festmény - mondja Máté Imréné intézményvezető -, mintha egy fűtetlen raktárban lenne, összezsúfolva a többivel. Kicsit aggódunk emiatt, de a fenntartási költségek még aggasztóbbak: eddig télen-nyáron 160 ezer forintos fűtésátalányt fizettünk, most ennek három-négyszerese várható, ha nem próbálunk spórolni.

Dombóváron a fűtött művelődési ház egyfajta bázissá vált. A vele azonos tömbben lévő könyvtárat temperáló fűtésre állították. Az olvasóknak ott heti egyszeri tényleges kölcsönzési lehetőséget biztosítanak, egyébként pedig a művelődési ház portáján vehetik át az előre leadott rendelés szerinti könyveket, s adhatják át a visszahozottakat. S ami lehet, hogy az országban egyedülálló: a művelődési ház emeletére költözött a polgármesteri hivatal néhány irodája, műszaki, gazdasági, pénzügyekkel foglalkozó 33 alkalmazottja.

‒ Itt nincs ügyfélfogadás - tájékoztat Müller Ádám az intézmény igazgatója -, azt a hivatal központi, Szabadság utcai épületében tartanak. Hozzánk a Bezerédj utcában dolgozók érkeztek, átmenetileg, mert ott elavult, gazdaságtalan a fűtési rendszer.

Fűtéskorlátozás

November 1-jétől hatályos a kormány 353/2022-es számú rendelete, mely az intézmények fűtését szabályozza, vészhelyzet idején. Eszerint, az egészséges felnőttek munkahelyein, a legtöbb hivatalban, irodában nem haladhatja meg a 18 fokot a levegő hőmérséklete, energiatakarékossági okok miatt. A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18, ott pedig, ahol 14 éven aluli gyerekek gondozása, nevelése történik, legalább 20 fokot kell biztosítani. A korlátozás nem érinti az egészségügyi, a szociális, a gyermekvédelmi intézményeket és az óvodákat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában