Politika

2022.11.06. 21:26

Hatalmas az időközi önkormányzati választás tétje Szekszárdon

Szekszárdon az ellenzéki többség és a kormánypártok – akik egyébként a polgármestert is adják – alig állnak egymással szóba, ott tesznek egymásnak keresztbe, ahol csak tudnak – írja a mandiner.hu a közelgő időközi választásról szóló cikkében.

A portálon közölt írás szerint hatalmas tétje van a november 13-i szekszárdi időközi önkormányzati választásnak – amelyet a fideszes Csillagné Szánthó Polixéna halála miatt kellett kiírni –, a megyeszékhely közgyűlésében ugyanis rendkívül kiegyenlítettek az erőviszonyok. A 2019-es voksolás után 8:7 volt az ellenzéki képviselőkből álló Éljen Szekszárd (ÉSZ) javára a Fidesz-KDNP politikusaival szemben, beleértve a kormánypárti polgármestert, Ács Rezsőt.

A koalíciót azonban időközben elhagyta a párbeszédes Zaják Rita (ő egyébként LMP-sként kezdte, utána volt MSZP-s, Együtt-PM-es és csak ezt követően kötött ki a Karácsony-féle alakulatban), így megszűnt az ÉSZ többsége, döntetlen állás alakult ki, s mindig a függetlenné vált, meglehetősen önjáró képviselő szavazata alapján dőlt el az adott előterjesztés sorsa. A kormánypárti politikus halálával azonban újra többségbe került az ellenzék.

Hárman szállnak ringbe

Csillagné egyébként a tolnai megyeszékhely 4. számú választókerületében minimális különbséggel (47,22: 46,65 százalék) nyert 2019 októberében Jantner Lászlónéval (ÉSZ) szemben – a harmadik a mi hazánkos Vig Ádám lett 6,13 százalékkal –, így kilenc nap múlva is nagyon szoros küzdelemre lehet számítani.

Fotó: Facebook/Jantner Lászlóné

Az ellenzék újra Jantnernét indítja, aki korábban ebben a választókerületben lakott, és a fotózással foglalkozó férjével közös vállalkozása van, ő az üzlet pénztárosa, emellett a helyi nőklub vezetője. A választási veresége után nem szakadt el a helyi politikától, egy ideig az önkormányzat szociális bizottságának külsős tagja volt.

A Fidesz-KDNP Szollár Zoltánt állítja ringbe, aki köztiszteletben álló asztalos, fafaragó, restaurátor, valamint amatőr borkészítő, a családja harmadik generációjának tagjaként él a választókerületben. A református egyházközösségnek is aktív tagja, életet lehelt egy civil egyesületbe, amely többek között felélesztette a szekszárdi búcsút. A Mi Hazánk új emberrel, Babos Lászlóval próbálkozik, róla sokat nem lehet tudni, de nem is számít esélyesnek, neki nagy siker lenne, ha jobban szerepelne, mint elődje három évvel ezelőtt.

Szollár Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje. Fotó: Facebook

A választás nagyon foglalkoztatja a szekszárdiakat, és nemcsak azon a lakótelepen, illetve családi házas övezetben, ahol lakóknak urnákhoz kell járulniuk, hanem az egész városban, így meglehetősen erőteljes és durva kampány folyik. Nem elsősorban az utcákon, ahol plakátokkal, standokkal próbálják meggyőzni a választókat, hanem a közösségi médiában. Ennek inkább Szollár Zoltán az elszenvedője, kamuprofilokkal támadják a munkája, a bortermelése miatt, a minap például azt vágták a fejéhez, hogy kannásbort árul.

Nagyon rossz a viszony a két oldal között

Persze nem meglepő, hogy ilyen a kampány, a helyi közéletet a 2019-es választás óta a komoly adok-kapok jellemzik, az ellenérdekű felek inkább ellenségnek, mint ellenfélnek tekintik egymást. A többségbe került ellenzék azonnal hatalmas átvilágítási akciókba kezdett, azt hirdetve, hogy meg akarják tisztítani a közéletet, több ügyben feljelentették a régi-új polgármestert. Ezek a vizsgálatok azután azzal végződtek, hogy valójában nem találtak törvénysértéseket, s a rendőrségi ügyek is mind elhaltak, ezzel szemben viszont milliókat kellett fizetni az ügyvédeknek – írja a Mandiner.

A fideszes városvezető viszont nem volt hajlandó alpolgármestert jelölni az ellenzék soraiból, így az ő munkáját csak egy kormánypárti alpolgármester, Gyurkovics János segíti, őt kénytelen volt az ÉSZ megszavazni, mert a törvény ezt előírja. Az ellenzék ennek kompenzálásaként a három bizottság helyett ötöt hozott létre, s ezt, illetve a különböző önkormányzati cégek vezető testületeit telepakolta a saját embereivel, hiszen a kampánysegítőket „ki kellett fizetniük”.

A döntéshozatalt nagyon megnehezíti, hogy a fideszes polgármester előterjesztéseit az ellenzék egyáltalán nem vagy csak módosításokkal támogatja, vagy az is előfordul, hogy amennyiben nem értenek egyet a javaslattal, egyszerűen kivonulnak a teremből, így határozatképtelenné teszik az ülést, a legutóbb is ez történt, pedig még hátravolt egy fontos döntést igénylő, pályázattal kapcsolatos napirend. Magyarul az történik, amit az ellenzéki ÉSZ akar, hiszen szinte nincs vagy csak alig van együttműködés, párbeszéd a két oldal között.

Így amennyiben az ellenzék jelöltje nyer, akkor ez a helyzet fog állandósulni, nagyobb arányú többségük miatt pedig még kevésbé fogják figyelembe venni a kormánypártok szándékait, még durvább lesz a közélet. Fideszes győzelem esetén viszont ismét kiegyenlítettek lesznek az erőviszonyok, a felek kénytelenek lesznek kompromisszumokat kötni egymással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában