Babaliget

2022.11.13. 10:30

Huszonkét kisgyermeknek lett „saját fája”

Negyven fát ültettek el szombat délelőtt Mözsön, az egykori „Láma luk” helyén. A „Babaliget-projektben” egyelőre huszonkettő kisgyermek kapott saját névvel ellátott fát, amelyek remélhetően együtt cseperedhetnek majd fel a kicsikkel.

Steinbach Zsolt

A lehetőséggel egyelőre 21 család élt (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Denes Martonfai

Facsemeték az embercsemetéknek. Így is össze lehetne foglalni a tolnai Babaliget- projekt lényegét. Amelynek kezdeményezője a nemrégiben az önkormányzat berkein belül megalakult Tolna és Mözs Virágosításáért Munkacsoport volt. A dolog lényege, hogy a tolnai és a mözsi újszülöttek, ha szüleik igénylik, „nevükre vehetnek” egy frissen ültetett facsemetét, amelyet aztán a sajátjuknak érezve remélhetőleg folyamatosan gondoznak majd, erősítve bennük a fák, ezzel együtt a szűkebb és tágabb környezet szeretetét, védelmének fontosságát. 

– A fa maga az élet – fogalmazott szombaton délelőtt, a szomorkás időben rendezett, de vidám hangulatú – zsíros és lekváros kenyérrel, illetve némi borral, üdítővel fűszerezett – faültetés kezdetén Herczig Lászlóné önkormányzati képviselő, a munkacsoport vezetője. Érdeklődésünkre elmondta: internetes közösségi oldalon, a védőnők bevonásával hirdették meg az akciót azon családok körében, amelyeknek 2021-ben, illetve 2022-ben született babájuk. A lehetőséggel egyelőre 21 család élt, összesen 22 kisgyermeknek lett most, első körben „saját fája” a Babaligetben. 

A tolnai Tóth család két hónapos Mira nevű kislánya is fatulajdonos lett szombaton délelőtt. Szülei elmondták: nagyon jónak tartják a kezdeményezést. Ők korábban, Mira bátyja, Róbert születése után is ültettek otthon saját fát a kisfiúnak, akinek most már egy ezüstfenyője és almafája is van. A környezetmérnök édesanya hozzátette: neki természetesen hivatásából adódóan is szívügye a fák, a környezet védelme. 

A tolnai önkormányzat – más városi területeket is érintő – fásítási programja részeként a mözsi temető mellett, a korábban természetes vízgyűjtőként szolgáló, mára már feltöltött „Láma lukban” létrehozandó liget kialakítására negyven darab facsemetét vásárolt. A fásítás tervezését és az ültetést az országos hírű, gyönyörű mözsi magánarborétum tulajdonosa, Merczel György kertészmérnök, a munkacsoport tagja irányította. A szombati faültetésben a Thelena Kft. dolgozói, az érintett családok, valamint civil segítők vettek részt. A terület középpontjában öt nyárfát ültettek el, körülöttük nagyjából koncentrikus körökben tizenkét hársfa, kijjebb tizenegy kőris került a földbe. A ligetet a legkülső körben 12 tölgy keretezi. 

Minden család választhatott gyermekének egy fát, a kicsik nevét fából készült kis táblák őrzik. Herczig Lászlóné elmondta: a mostani első alkalom után jövő tavasszal tartanak egy „névadó ünnepélyt”, amelynek során újabb kisdedek kaphatnak saját fát a Babaligetben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában