Megkezdődött a várakozás időszaka

2022.11.25. 20:00

Így készülnek az ovisok és iskolások az első adventi gyertya meggyújtására

Megyénk több nevelési intézményében is ma tartották az adventi gyertyagyújtó ünnepséget, így a decsi Bíborvég Általános Iskolában és a szekszárdi Szent Rita Katolikus Óvodában is.

Farkas Eszter

Meghitt műsort adtak elő a decsi iskola első osztályos diákjai (Fotó: Makovics Kornél)

A decsi Bíborvég Általános Iskola kisdiákjai közül az első osztályosok voltak ma a legizgatottabbak, ugyanis az ő műsoruk nyitotta meg a karácsonyi ünnepkör első nagy eseményét, az első adventi gyertya meggyújtását.

– Hagyományosan most már évek óta szokás az iskolánkban, hogy az Advent vasárnapjait megelőző péntekeken a nagy szünetben mindig az adott gyertya számával megegyező osztály ad elő egy kis adventi műsort. A mai nap folyamán az első gyertya gyújtásánál az első osztályosaink két verssel és énekekkel is készültek, és bár az első nyilvános szereplésük volt, nagyon ügyesek voltak - hangsúlyozta Kozma Erzsébet, az iskola igazgatója.

Az elsős osztályosok meghitt műsorát megelőzően Kocsis László, katolikus diakónus mondta el a gyerekeknek az advent jelentését, majd áldotta meg az iskola koszorúját.

Az advent szó jelentése eljövetel. A latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Az adventtel a várakozás időszaka kezdődik meg – mondta el a diakónus.

A szekszárdi Szent Rita Katolikus Óvoda összes csoportja lázasan készült már hetek óta a hagyományosan advent első vasárnapja előtti pénteken tartott gyertyagyújtási ünnepségre.

– Katolikus óvoda révén számunkra az egyik legbensőségesebb esemény az első gyertya meggyújtása, ami már a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik - emelte ki Bognár Cecil Róbertné, tagintézmény vezető. Az óvoda nagyon régi hagyománya, hogy az első adventi vasárnap előtti pénteken gyertyagyújtó ünnepséget tartunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy most már jópár év elteltével - a járvány miatt nem lehetett - végre újra a szülőkkel közösen ünnepelhetünk együtt.

A tagintézményvezető lapunknak elmondta a családok otthon készítik el koszorúikat, melyet Molnár Erik, katolikus pap áld meg az ünnepség keretében.

– Molnár Erik atya áldja meg a gyerekek koszorúit és ő gyújtja meg az első gyertyát is. Az egész óvoda együtt ünnepel, egészen a legkisebbektől kezdve a nagycsoportosokon át, akik gyönyörű adventi versekkel, énekekkel örvendeztetnek meg minket. A nagy csoportosaink Juhászné Bérczes Anikó Advent című versével készültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában