Könyvbemutató

2022.11.20. 20:00

Megdobbant a székely szív a Vármegyeházán

Gáspár Klára székely trilógiájának könyvbemutatóját tartották a Vármegyeházán.

Brunner M.

Gáspár Klárával Almási Éva (balról) beszélgetett, a könyvekből Fodor Zsóka színművész (jobbról) olvasott fel részleteket (Beküldött fotó)

Székely kulturális estet tartottak pénteken a Vármegyeház dísztermében, amely során bemutatták Gáspár Klára Amikor dobban a székely szív című könyvtrilógiáját. A három könyv címe: Székely vér, Székely szív és Székely sors. Az eseményre várták dr. Horváth Kálmán főispánt, aki bár személyesen nem tudott jelen lenni, tolmácsolták köszöntőjét, kedves szavait. 

Az estet Zsikó Zoltán, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, ünnepi beszédében elhangzott, hogy a székelyek itt élnek köztünk, velünk, a magyar haza és nemzet részeként. 

Gáspár Klára íróval Almási Éva Kazinczy-díjas tanár beszélgetett. A könyvtrilógia valós eseményeken alapul, a történet a második világháború előtti időszakban játszódik a Trianon után Romániához csatolt Bukovina három településén. A magyar faluban, Józseffalván, ahonnan a főhős származott, Szucsávában, ahol német származású szerelme élt, és Csernovicban (ma már Ukrajna), ahol a főhős dolgozott és tanult.

Az író elmondta, hogy Szekszárdhoz köti élete egy része, hat évig lakott a megyeszékhelyen, itt fejezte be az általános iskolát és a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett. Visszahúzza a szíve, bár Pécsett lakik. 

A könyvtrilógiával kapcsolatban ismertette, hogy valós eseményen alapul, a főszereplője a paraszt származású nagyapja és a polgári családból érkező német származású felesége, akivel Bukovinából indulnak útnak, hogy letelepedjenek. 

– Negyven évig hatósági főosztályon dolgoztam köztisztviselőként, soha nem fordult meg a fejemben, hogy könyvet írjak. Apukámnak akartam örömet szerezni, aki itt ül, az első sorban – mondta Gáspár Klára.  Hozzátette: amikor édesapjának odaadta az írását, a lefűzött könyvet, és látta, hogy könnybe lábad a szeme, tudta, hogy jót tett. Aztán a könyvet egyre többen olvasták, rokonok, barátok, és ők bíztatták, hogy folytassa az írást. A trilógia első kötete 2019-ben jelent meg, a második 2020-ban, a harmadik az idei évben. Az író elmondta, hogy próbálta humorosan írni a könyveit, mert néha annyira nem szereti a székely busongást, ezért a komoly történetbe mindig próbálta valamilyen vidámságot belecsempészni. 

A könyveiből Fodor Zsóka színművész olvasott fel részleteket. Az eseményen fellépett Erős Ágnes mesemondó, a Baranya Bokréta Népdalkör Radnóti Adél vezetésével, valamint a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Maroknyi székely népdalköre Szabóné Gáncs Tünde vezetésével. 

A programot követően könyvvásárlást és dedikálást tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában