Príma díjak

2022.11.19. 15:51

Színpompás gálán jutalmazták a jók közül is a legjobbakat

Demján Sándor és a Vállalkozók Országos Szövetsége 2003-ban megalapította a Prima Primissimát a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet kultúra és sport terén legjobbak elismerésére. Két évvel később a díj kiegészült a területi elismeréssel, ehhez a VOSZ Tolna megyei szervezete elsőként csatlakozott. Pénteken este Szekszárdon, a Babits kulturális központban 17-ik alkalommal rendezték meg a Tolna megyei Prima Díjátadó Gálát.

Szepesi László

Átadták a megyei Prima díjakat, és a legjobb vállalkozókat is elismerték (Fotó: M. K.)

Az alapítóról megemlékező néhány perces film után Gesztesi Béla, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően elsőként az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei kitüntetettjének, Horváth Jánosnak, a LUX-H 84 Kft. ügyvezető-tulajdonosának adta át az elismerő díjat Gesztesi Béla, Szabó Sándor, a Ferropatent Cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatója és Fajszi Lajos, a VOSZ megyei szervezetének elnöke.

Az országos díjazottat az Év Tolna Megyei Vállalkozói követték a színpadon. Dr. Gál Gábor fogorvosnak, Árkiné Zuschlag Teréznek, a TERI-TEXTIL Kft. tulajdonosának, Pavel Kudriavtcevnek, a Pannonia Bio ZRT. ügyvezetőjének, Makk Norbert mesterszakácsnak, az MN Séf 2021 Kft. tulajdonosának, Mány Lászlónak, az Eco-Therm-Paks Kft. ügyvezető tulajdonosának, Maczik Zoltán egyéni vállalkozónak, a Mattenheim Autó Kft. családi vállalkozást képviselő Mattenheim Rolandnak, Tóth István egyéni vállalkozónak, Schreiner Jánost, a Pavill Paksi Villanyszerelő Kft. ügyvezetőjét képviselő fiának, Schreiner Balázsnak és lapunk, a Tolnai Népújság és a Teol.hu fotórovat vezetőjének, Mártonfai Dénes fotográfus egyéni vállalkozónak az elismerő díjat Dr. Haag Éva, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja és Paks 2. elnöki tanácsadója, Dr. Süveges Árpádné, Dunaföldvár alpolgármestere, Pintér Ferenc, a Pintér Hungária tulajdonosa, a VOSZ megyei társelnöke, valamint Siklósi Zoltán, a Zo-Bau Építőipari Kft. tulajdonosa, a VOSZ Tolna megyei társelnöke, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere és Hanol Ferenc, a HANOL-FER Kft. ügyvezetője, a VOSZ megyei társelnöke adta át.

Közben a Sárköz kultúráját felelevenítő táncokat mutatott be Takács László és dr. Szekeres Beáta, a 30 éve működő „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző Egyesület tagja, amelyhez a Mihalovics Zsolt vezette, 2012-ben Tolna megyei Prima díjjal kitüntetett Bogyiszlói Együttes adta a zenét.

A gálán vette át a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért járó díjat Süli János országgyűlési képviselő, villamosmérnök. Ő üzembehelyező mérnökként kezdett dolgozni az Erőmű Beruházási Vállalatnál, majd felfelé haladt a ranglétrán, 2009-ben az atomerőmű vezérigazgatója lett, 2014 és 2017 között Paks polgármestere, később miniszter, országgyűlési képviselő, aki segített sok civil kulturális és sport egyesületet.

A díj átvétele után Süli János elmondta, őt is sokan segítették, munkatársak, vállalkozók, ő pedig fontosnak tartotta, hogy ne csak a munkában, a nyolc órás munkaidőben éljen ez a kapcsolat, hanem azon túl is.

Ezt követően a Takács Tamás Dirty Blues Band műsora következett, majd egy kisfilm, felidézve a korábbi Prima díjasokat, majd kezdődött az idei Prima díjak átadása.

Az első 2022-es Tolna megyei Prima díjat Szabadi Mihály Bessenyei és Csokonai díjas koreográfus Magyar Népművészet és Közművelődés Kategóriában vehette át. Ő alapította a Bartina Néptánc Együttest, igazgatóhelyettese volt a Babits Mihály Kulturális Központ elődjének, a megyei művelődési központnak, foglalkozott a Duna menti népcsoportok és a bukovinai székelyek táncainak, dalainak gyűjtésével, valamint a Szekszárd környéki falvak, elsősorban Sióagárd folklórjának lejegyzésével. Nyugdíjazása óta írással is foglalkozik. Tíz szépirodalmi kötetben örökítette meg a paraszti kultúrát.

A Magyar Oktatás és köznevelés kategória Prima díjasa Lukácsi Pál a dunaföldvári Magyar László Gimnázium nyugdíjas igazgatója.

Köszönő beszédében idézte Goethe egy mondatát, miszerint csak attól tanulunk, akit szeretünk. Ő így érzett valamennyi alma matere, a decsi iskola, a Garay Gimnázium, a szegedi egyetem tanárai iránt, akik elindították őt a pedagógus pályán. És, folytatta, akkor tanít jól az ember, ha maga is tanul. Ezt tette ő a tamási gimnáziumban, s második, egyben utolsó munkahelyén, Dunaföldváron is.

Idén a harmadik megyei Prima díjas a Magyar Sport kategóriában, az Atomerőmű SE sokszoros magyar bajnok, Európa-bajnok és világbajnok kajakosa, aki csak az idei évben hat nemzetközi versenyéből ötöt megnyert, Janóczkiné Kiszli Vanda. Az átadót követő fogadáson elmondta, büszke érmeire, de ez az üvegszobor, amelyet most kapott, az álom-kategóriába tartozik. Még pár napig nézegetnie kell, hogy igazán felfogja, hogy megkapta.

VOSZ megyei szervezete az idei gálára is meghirdetett egy közönség szavazást. Három kiváló együttes, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar, a Szekszárdi Madrigálkórus és a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar közül a voksok alapján idén a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar kapta, és Tari Gergely karmester, zenekarvezető vette át a Közönség díjat.

A 2022. évi Tolna megyei Prima Díjátadó Gála végén, a színpadon egy közös fotó készült valamennyi díjazottról és díjat átadókról, majd a márványteremben fogadás zárta az ünnepet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában