Szakképesítés

2022.11.23. 09:29

Tanulási nehézség nem akadály

A lakástextil-készítőből, három év után lehet női szabó a Kolpingban.

W. G.

Dóczi Annabella Rebeka és oktatója, Fritz Tünde Rózsa (A szerző felvétele)

Vannak fiatalok, akiknek egy szakma megszerzése is problémás, tanulási nehézségek és/vagy betegségek miatt. De szülői, nevelőszülői, tanári segítséggel eljuthatnak először egy részszakképesítésig, s ha van még bennük lendület, tovább tanulhatnak. Például egy szakácssegédből lehet szakács, de ha nem akarja, vagy nem tudja átugrani azt a lécet, segédként is elhelyezkedhet éttermekben, szállodákban.

A szekszárdi Kolping iskola több ilyen képzést kínál, az életbe nehezen induló fiataloknak. Nyolcadik után lehet valaki például két év alatt lakástextil-készítő. Egy ilyen osztályban folyó munkát néztünk meg. Fritz Tünde Rózsa oktatta a varrógépek mellett ülő kilencedikeseket.

Az iskola igazgatóhelyettese, Tömpe Andrea elmondta, hogy ez is egy olyan részszakképesítés, ami tízedik végén ad egy bizonyítványt, de nem kell ott megállni. A diákok, ha kedvet éreznek hozzá, továbblépve megcélozhatják a női szabó szakmát, és plusz három év tanulás után tehetnek szakmunkásvizsgát, szerezhetnek oklevelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában