Temetkezés

2022.11.10. 11:53

Tolna megyében az elhunytak végakarata számít

Tolna megyében a gyászolók szeretteik elvesztésekor még többségében a koporsós temetést választják. A hozzátartozók leginkább az elhunyt végakarata, kívánsága alapján járnak el, tudta meg portálunk.

Brunner Mónika

Az idei Mindenszentekkor is sokan látogattak ki a Tolna megyei temetőkbe

Fotó: Mártonfai Dénes

Laptársunk, a Nógrád Megyei Hírlap arról számolt be, hogy a hagyományos koporsós temetkezési forma manapság több százezer forintra is rúghat, ezért náluk sokan döntenek inkább a hamvasztás mellett. Van település, ahol az ügyfelek közel hetven százaléka a hamvasztásos temetkezési formát részesíti előnyben. A lap ismertette: egy átlagos hamvasztásos temetés háromszázezer forint, míg egy hagyományos koporsós temetés ára négyszázezer forint körül mozog. Ráadásul egy urnás temetés esetén az épülő emlékhely kivitelezése kevesebbe kerül, mint egy hagyományos egy- vagy kétszemélyes síremlék. 

Érdeklődtünk a Tolna megyei helyzetről, amelyről a szekszárdi Panteon Kegyeleti Kft. adott tisztább képet lapunknak. – A temetési költségeknek számos összetevője van, valóban igaz, hogy a koporsók és urnák árai széles sávban mozognak, és természetesen az is, hogy az előbbiek magasabb árkategóriájú termékek, emiatt az urnás temetés olcsóbbnak tűnik. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni a többi temetéssel kapcsolatos költséget sem, amelyek miatt egy urnás elhelyezés is egyenlő lehet egy koporsós szertartással, temetéssel – mondta lapunknak Nyakas-Barna Orsolya, a Panteon Kegyeleti Kft. képviseletében.

Hozzátette: minden természetesen a hozzátartozók igényeitől is függ. Elmondta, hogy a huszonöt évre megváltott sír ára huszonnégyezer-huszonnyolc forint, a hatvan évre megváltott hatszemélyes kripta ára száznyolcvanezer-hetvenhárom forint, egy-egy urnafülke tíz évre kicsivel több, mint huszonnyolcezer forintba kerül.

A temetkezési vállalat honlapján található részletes árlistából tájékozódhatunk az egyes települések sírhelyekkel, azok megváltásával kapcsolatos árairól, illetve egyéb önkormányzatok által megállapított temetői díjakról. Ezek a díjak városonként minimálisan eltérőek lehetnek, más költséget kell fizetni Szekszárdon, mint mondjuk Hőgyészen, Szedresben vagy akár Bátaszéken.

– Egy szeretett családtag, rokon vagy barát halála miatt veszteséget élnek meg a gyászolók. Számos intenzív és fájdalmas érzésük van, mint például a harag, a bűntudat, az elkeseredettség, a kilátástalanság és végtelen szomorúság. Emiatt fontos a gyászoló számára, hogy megérezze, hogy veszteségét elismerik, és nem borzalmas dolog beszélni róla. Az egyik nap lehet, hogy sírni szeretnének, másnap pedig csak csendesen emlékeket megosztani. Ha jelen vagyunk, és együttérzően hallgatunk, akkor valóban együtt tudunk lenni a gyászolóval – mondta Nyakas-Barna Orsolya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában