Szegények pártfogója

2022.12.05. 17:00

A titkos jótevőt, Szent Miklóst éltetjük tovább

Mikulás napja alkalmából kérdeztük meg Janó Attiláné hitoktatót a Szent Miklós napjához kapcsolódó ünnep eredetéről, illetve arról, hogyan érdemes a gyerekekkel várakozni az adventi időszakban.

Farkas Eszter

Idén is Váralján várja a mikulás ház a látogatókat. Fotó: Makovics Kornél

Szent Miklós azon szentek közé tartozik, akik a világon a legismertebbek, történetét szinte mindenki hallotta már legalább egyszer. Jócselekedeteit a mai napig próbáljuk fenntartani, továbbadni.

– Szent Miklós püspök a szegények pártfogója, aki körülbelül ezerhétszáz évvel ezelőtt élt. Történetét mindenki ismeri, titokban tett jót embertársaival. Megfigyelte, hogy kinek mire van szüksége, és az éj leple alatt gyógyszert, pénzt, esetleg ételt vitt szánján a rászorulókhoz – mesélte Janó Attiláné, hittantanár. – Hogy egy konkrét példát is említsek, hallotta, hogy egy helyi szegényember szerette volna tisztességesen férjhez adni a három lányát, azonban pénz nélkül erre nem nyílt lehetősége, ezért Szent Miklós három egymást követő éjszakán egy-egy zacskó aranyat vitt a házukhoz, ezzel segítve a családot.

A hittantanár elmondta, a speculoos fűszeres karácsonyi keksz is Szent Miklós nevéhez fűződik, amit az adventi időszak alatt készítenek.

– Ezek a kekszek karácsonyi és Szent Miklós nevéhez fűződő történeteket elevenítenek meg, ugyanis azokban az időkben még nem sokaknak volt Bibliája, nem tudtak annyian olvasni, így ennek a módszernek a segítségével tudták azokat tovább adni.

Janó Attiláné kiemelte fontos, hogy a gyerekek higgyenek, Szent Miklós püspök egy valós személy volt, legendájának fenntartásával semmiképp sem teszünk rosszat. 

– Mivel egy valós személy jócselekedeteit éltetjük tovább, nem teszünk rosszat. Mondhatjuk, úgy is, hogy több földi helytartója van ennek a szentnek, és a gyerekek általuk kapják meg az ajándékokat. Ez egy nagyon kedves szokás, bár a gyerkőcök sokszor tartanak attól, hogy ha év közben valami rosszat tettek, akkor esetleg a Mikulás nem hoz nekik ajándékot. De ilyenkor megnyugtatom őket, hogy Szent Miklós minden gyermeket szeret, nem tesz különbséget jó és rossz között. Az advent minden napján jó cselekedeteket hajtanak végre a kis tanítványaim, ezért például elmondtam nekik, hogy kilenc nap jó cselekedetét követően nem kell aggódniuk az év közben elkövetett csínyek miatt – hangsúlyozta a hitoktató.

A pedagógus szerint ezekkel az adventi jó cselekedetekkel a gyerekeket megtaníthatjuk arra, hogy egyrészt nem csak kapni, de adni is jó, másrészt ezzel úgy érezhetik, jóvá tehetik a bűneiket, így tiszta szívvel várhatják a kis Jézus születése napját.

– Közel háromszáz diákom kapta meg a huszonöt napra való jó cselekedetét, amelyek közül minden nap húznak egyet, és ezt meg is valósítják. Ilyen például a Mikulás naphoz kötődően, hogy titokban tegyenek jót valakivel. Nagyon felemelő érzés, hogy a legtöbb esetben a szülőkkel együtt végzik el ezeket a kicsik. Az egyik anyuka például elküldte nekem, hogy a kislánya csokit ragasztott minden postaládára abban a házban, ahol élnek. Úgy gondolom, ezekkel az apróságokkal egy picit mi is hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy a világ kicsit jobb hellyé váljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában