Atomenergia

2022.12.30. 14:45

A TVEL befejezte a kínai gyorsneutronos reaktor indításához szükséges üzemanyag szállítását

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL befejezte a kínai CFR-600 gyorsneutronos reaktor indításához szükséges nukleáris üzemanyag szállítását.

TEOL

Fotó: Roszatom

A TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a kínai CFR-600 gyorsneutronos blokk indításához szükséges üzemanyag-szállításra vonatkozó összes kötelezettségének eleget téve teljesítette a 2022-re tervezett kínai szállításait.

Az Elektrosztal városában található MSZZ üzemanyaggyártó üzemből vasúton juttatták el az aktív zónához szükséges üzemanyag-kazettákat. A reaktorvezérlőt és a reaktor védelmi rendszerének berendezéseit korábban légi úton szállították Kínába.

Az első CFR-600-as blokk elindításával a kínai Fucsien tartományban található Hsziapu Atomerőmű lesz az első nagy teljesítményű gyorsneutronos reaktorral működő atomerőmű Oroszországon kívül. A másik két működő létesítmény, a BN-600 és a BN-800 nátriumhűtéses reaktor a a Szverdlovszki régióban található. Belojarszki Atomerőműben működik.

A CFR-600 számára készült urán üzemanyag gyártását 2021-ben kezdték meg az MSZZ üzemben, ehhez modernizálták a gyorsneutronos reaktorok számára készülő üzemanyag-kazetták gyártási részlegét, ehhez egyedi fejlesztésű berendezéseket telepítettek a helyszínen. 2021 végén a vezérlő- és védelmi rendszert leszállították a kínai megrendelőnek.

- A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL maradéktalanul és időben teljesítette a CFR-600 projekt keretében vállalt kötelezettségeit. Együttműködésünket tekintve ez egy további fontos terület a Tianvani Atomerőmű VVER reaktorainak üzemanyag-ellátása, a jibini üzem VVER üzemanyaggyártásának fejlesztése, valamint az első kínai kísérleti gyorsneutronos reaktor, a CFR üzemanyag-ellátása mellett. Általánosságban elmondható, hogy a Roszatom egyedülálló, több mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik a gyorsneutronos reaktorok számára szükséges üzemanyaggyártásban, és nagy lehetőséget látunk ennek a tapasztalatnak a további hasznosítására a kétkomponensű nukleáris energiastratégiánk megvalósításában (azaz a termikus és a gyorsneutronos reaktorok egyidejű üzemeltetésével) nemcsak Oroszországban, hanem Kínában is – jelentette ki Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletágért felelős alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában