Kézműveskedés

2022.12.07. 17:00

Adventi koszorúkat készítettek Szekszárdon

Százharminc-száznegyven család vett részt nemrégiben a szekszárdi belvárosi plébánia közösségi házában az adventi koszorúkészítő összejövetelen, tájékoztatta lapunkat az esemény egyik szervezője, Janó Attiláné hitoktató.

Brunner Mónika

Az adventi koszorú az adventi várakozás jelképe, ünneppé varázsolja a hétköznapokat

Fotó: Mártonfai Dénes

Elmondta, hogy a koszorú az adventi várakozás jelképe, ünnepé varázsolja a hétköznapokat, és minél több családnál van ott az asztalon, annál többen tudnak készülni a karácsonyi ünnepre.

Az eseményen zöld moha alapot használtak, ami a reményt jelképezi. A koszorúkra négy gyertya került, lila-lila-rózsaszín-lila színekben. Az advent színe a lila, a rózsaszín a harmadik vasárnapot, az örömvasárnapot jelképezi. Az adventi koszorúkészítés vége felé ugyan elfogytak a lila-rózsaszín gyertyák, ám különböző kellékekből, például szalagokból, a lila és a rózsaszín megjelent a díszítésekben. 

A református keresztényeknél a piros, fehér és az arany gyertya is rákerül a koszorúkra, ezek a színek a karácsonyt jelképezik. Ragasztópisztollyal készültek a koszorúk, könnyen rögzíthető alapanyagokkal díszítették mindegyiket.

– A szombati adventi koszorúkészítést mondhatom városi rendezvénynek, mert öt iskolából, ahol tanítok, illetve három óvodából is jöttek gyermekek, az iskolából alsósok és felsősök egyaránt. Kolléganőm, Rendásné Újlaki Zsuzsanna hitoktató és tanulónk, Kovács Zorka, aki csellózott, folyamatosan élő zenével, karácsonyi dallamokkal szórakoztatták a jelenlévőket. Segítőm volt a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda Perczel utcai tagintézményének óvónője, Harkainé Szvityel Judit, aki az alkotásokban segített – tette hozzá.  

Az eseményre a szekszárdi ajándék és virágbolt, a Tündérkert virágüzlet is kitelepült. Az elkészült adventi koszorúk megszentelése advent első vasárnapján a reggeli szentmisén történt, ahol a gyermekek az Adventi hírnök című dalt énekelték. A program létrejöttében segítettek még a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium közösségi szolgálatot végző honvéd kadétjai és a Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző tanulói.

A plébánián fotóssarkot is létrehoztak, ahol a gyerekek az elkészült koszorúkkal együtt fényképezkedhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában