Évzáró megyei közgyűlés

2022.12.02. 14:31

Két esetben nem várt eredményt hozott a szavazás

Kilenc napirendi pontot tárgyalt december másodikán a Tolna Megyei Közgyűlés, azonban két esetben nem várt eredményt hozott a szavazás.

T. R.

Fehérvári Tamás elnök vezetésével ülésezett a megyei önkormányzat közgyűlése (Fotó: Makovics K.)

A tizenöt fős grémiumnak ugyanis csak a kétharmada jelent meg, amelyben a kormánypárti frakció és az ellenzék egyaránt öt-öt fős létszámmal képviseltette magát. Így végső soron a költségvetéssel, illetve a szervezeti és működési szabályzattal (SZMSZ) összefüggő napirendi pontok terén nem történt érdemi döntés.

Az ellenzéki képviselők döntése nyomán nem fogadták el a költségvetési rendelettervezet – utolsó negyedéves pénzügyi változásai tekintetében szükséges – módosítását. Ugyanígy nem nyert érvényt az a rendelet sem, amely Tolna Vármegye Önkormányzatának SZMSZ-éről szól – ugyanis az Alaptörvény tizenegyedik módosítása okán 2023. január elsejétől a megyéket vármegyéknek nevezik. A szükséges változtatások megléte érdekében ezeket a napirendi pontokat egy következő ülésen újra tárgyalják.

A további hét téma tekintetében viszont szinte teljes mértékben egyetértett a testület. A napirendi pontok sorát nyitó beszámolóban szó esett többek között az idei esztendőben végzett nemzetközi tevékenységről, valamint arról, hogy milyen együttműködési és konzorciumi megállapodások születtek, s azok milyen aktualitásokkal bírnak.

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnökének beszámolójából kiderült, hogy a Tolna megyei települések kétharmada – valamennyi várost beleértve – végez értéktári tevékenységet. Ennek a munkának az intenzitása bár eltér egyes esetekben, összességében mégis felérünk az országosan kiemelkedők csoportjába.

A képviselők elfogadták a közgyűlés jövő évi munkatervét, valamint a foglalkoztatási paktum és partnerség projektekről szóló tájékoztatót. Emellett támogatták a szekszárdi I. Béla Alapítványt a Megyei Környezetvédelmi Vetélkedő megrendezésében, amelynek témája ezúttal: „Élhető kincsünk a víz”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában