A békéért is gyúlnak a fények

2022.12.01. 20:00

Idén is vár a Mikulás Háza Váralján

Váralján idén is csodálatos fényben pompázik a Mikulás Háza, amelyet az 1990-ben bemutatott Reszkessetek, betörők! című film hatására alakított ki Gűth Balázs.

Brunner Mónika

A Mikulás Háza advent első vasárnapján nyílt, és január elejéig lesz látogatható (Fotó: M. K.)

A Macaulay Culkin főszereplésével készült alkotásban látható Rockefeller Center fenyője, New York legszebb ünnepi látványossága, valamint a főszereplő McCallister család háza is – mindezek fontos részei a Váralján található, mintegy kétezer négyzetméteren megtekinthető látványosságnak. 

A Rockefeller fa tizenhárom méteres ezüstfenyő, rajta hatvanhatezer égővel, amely még így is kicsit szolidabb az előző évekhez képest, a McCallister házat pedig egyszerűbben díszítették, ám kiegészült szelfipadokkal és két Mikulás manó házával, amelyeket kuglóffesztiválon használt árusító házakból alakítottak ki: az egyikből szobát, a másikból konyhát. 

Összesen körülbelül százezer égő adja az ünnepek meghitt hangulatát a Mikulás váraljai házában.

Betlehemi jászol is látható a díszletek között, amelyet idén egy csodás elem is kiegészít, a próféciát megjelenítő díszlet. Egy üres kereszt, egy üres bölcső, rajta a torinói leplet jelképző fehér lepel, amely megjeleníti a jövendölést, hogy megszületik a Megváltó, aki tudja, hogy Júdás elárulja majd, és meghal, de fel is támad. 

Régen az volt a szokás, hogy a gyerekek ágybetétbe gyűjtötték a szalmát, amelyet aztán a kosárba dobtak, hogy Jézusnak puha legyen a fekhelye. Erre utalnak a díszletnél található feliratok: "Ha te is velünk imádkozol a békéért, tegyél bele egy szalmaszálat a kis Jézus bölcsőjébe, és vigyél magaddal egy áldást." A következő felirat is megható: "Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk.

Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!" A harmadik felirat már a békére utal: "Úr Jézus, Békesség Királya, segíts, hogy mielőbb befejeződjön ez a háború és vége legyen annak a nyomorúságnak is, amit itt nálunk is okoz". 

A Mikulás Háza advent első vasárnapján nyílt, és január elejéig lesz látogatható, nem kérnek belépődíjat, és időpontot sem kell egyeztetni. 

A varázslatos élmény megálmodója a váraljai Gűth Balázs, aki Ausztriában dolgozik fémipari betanított munkásként, ám szinte minden hétvégét itthon tölt Magyarországon, Váralján.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában