Bizakodva előre

2022.12.30. 20:00

Megkezdett úton haladnak tovább Dombóváron

Egy világjárvány borította fel az élet megszokott rendjét 2020 tavaszán, majd 2022-ben egy nem várt háború szabta át terveinket. Eltelt három év az elmúlt önkormányzati választások óta, és Dombóvár új fejezetet ír. Pintér Szilárd polgármesterrel, a Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás elnökével beszélgettünk év végéhez közeledve az elért eredményekről, legfontosabb kérdésekről.

V. Sz.

Minden korosztály számíthat a városvezetésre Dombóváron (Beküldött kép)

– Hogyan tud reagálni, felelősségteljes döntéseket hozni ilyen nagymértékű kihívások mentén egy városvezető?

– Véleményem szerint a józan ész, valamint a megfelelő értékszemlélet mindenképpen szükséges egy olyan világban, ahol átíródtak a szabályok, felgyorsultak az események, megnőttek az igények – mondja Pintér Szilárd. – Az energiaválságra nem voltunk felkészülve. Csak optimista hozzáállással, összefogással lehet véleményem szerint túlélni, és a lehető legtöbbet kihozni a XXI. század első kihívásai között. 

Többször elmondtuk már, a város pénzügyileg, likviditás szempontjából nagyon rossz helyzetben volt 2019 őszén. Óriási hitelt és szállítói tartozást hagyott hátra a korábbi városvezetés. De elmondhatom, a nehézségek ellenére sikerült elkezdeni az építkezést, melyhez először megteremtettük a stabil pénzügyi alapokat. Számíthattunk, és a mai napig számíthatunk a kormány támogatására, éppen ezért kitartunk a három kiemelt célunk megvalósítása mellett. 

Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárral november közepén egyeztettem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A korszerű mentőállomás engedélyes tervei már a kedvezményezett rendelkezésére áll. A város legnagyobb járóbetegellátó intézményének felújítási folyamata elindult, az első ütemre megszavazta a kormány a forrást. A Térségi Sport- és Szabadidő Centrum tervei is elkészültek. A központi közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban, a kivitelező kiválasztása után megtörténhet az alapkőletétel a közeljövőben. 

Egy másik, legalább ennyire fontos célunk megvalósulása is már elérhető közelségbe került. Elindult egy konstruktív együttműködés a vállalkozókkal, a civil szervezetekkel, a nevelési, oktatási intézményekkel, a szociális szférával. Egyre többen érzik és értik, hogy összefogással, közös erővel lehet építkezni, álmokat megvalósítani. Bízunk abban, hogy a világ rendje helyreáll, és egymást támogatva gyermekeink és unokáink számára egy virágzó kisvárost építhetünk.

– Hogyan értékeli Dombóvár elmúlt három évét?

– Közmeghallgatást hirdettünk november végére, és készült egy összefoglaló táblázat az elmúlt három év eredményeiről. Számomra is meglepő volt az a szám, amely az összberuházások értékét mutatja Dombóvár vonatkozásában. Támogatásokból és saját forrásból összesen négymilliárd forintot fordíthattunk fejlesztésekre, korszerűsítésekre.

– Melyek voltak a legfontosabb beruházások, illetve célok?

– Dombóváron az elmúlt évtizedekben minimális út- és járdafelújítás, csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítés történt. Kiemelten kezeljük ezt a kérdést, a mindennapok kényelméhez elengedhetetlen, a változó klíma miatt szükségesek ezek a fejlesztések. Ebbe a feladatkörbe tartozik még a meglévő parkolók, közterületek felújítása, újak létesítése. 

Az elmúlt három évben több mint 1,4 milliárd forint forrást fordítottunk a felsorolt feladatokra, és 1,2 milliárd forint beruházás van folyamatban az Ady és Fő utcák vonatkozásában csapadékvíz-elvezetési rendszer rekonstrukciójára. Legalább ugyanennyire fontosak a nevelési és oktatási intézményeink, a sportlétesítmények és az orvosi rendelők fejlesztése, korszerűsítése. Mindösszesen a folyamatban lévő beruházásokkal 1,4 milliárd forintot fordítottuk ez idáig fejlesztésre.

– Milyen tervekkel rendelkezik a település? Miként látja Dombóvár jövőjét?

– Haladunk tovább a megkezdett úton. Hiszem, hogy túljutunk hamarosan a nehézségeken és zöld utat kapnak Dombóváron a 2027-ig előirányzott, több mint 7 milliárd forint értékű fejlesztési tervek. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát elfogadta a képviselő-testület, ez a lépés Dombóvár fejlődése szempontjából kiemelten fontos mérföldkőnek tekinthető. Bízom abban, hogy a következő hét évre vonatkozó uniós forrásokból a tervezett településszintű fejlesztések megvalósulhatnak.

Minden korosztály számíthat a városvezetésre Dombóváron

A bölcsődétől kezdve, az oktatási intézményeken keresztül a családok és a legidősebbek is élvezhetik Dombóvár önkormányzatának törődését, támogatását.

Ismét csatlakozott a város a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Az erre vonatkozó döntés a legutóbbi ülésen született meg, a pályázati feltételnek megfelelő diákok havonta tízezer forint támogatást kapnak majd.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amely szolgáltatás az idősek ellátásában tölt be fontos szerepet, korszerűbbé vált 2022-ben. Az új segélyhívó készülék már alkalmas a kétirányú kommunikációra, a fejlesztésnek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban tudnak azonnali ellátást, több esetben életmentő beavatkozást eszközölni a szakemberek.

Második éve kapnak a 80 év felettiek Dombóváron tartós élelmiszercsomagot a kormány támogatásával, a dombóvári önkormányzat közreműködésével. A forrást az akció finanszírozására a Dombó-CsIPSSz Egyesület nyerte el a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által – civil szervezetek számára – kiírt Városi Civil Alapból. A tavalyi évhez hasonlóan több szervezet, intézmény és magánszemély összefogásával juthatnak el a csomagok karácsonyig minden idős korú – 80 év feletti –, dombóvári lakos részére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában