Pályaválasztás

2022.12.02. 20:00

Nem szokványos tanítási nap volt a keriben

Felbolydult az iskola. Cseppet sem a szokásos tanítási nap volt pénteken, Szekszárdon, a keriben, a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikumban. A diákok nem a padokban ültek, s a Szent László utcai alma mater tele volt vendégekkel.

Szepesi László

Cseppet sem a szokásos tanítási nap volt pénteken, Szekszárdon, a keriben. (Fotó: M. K.)

Általános iskolások jöttek megtudakolni a keribe, mit, hogyan tanulhatnának, ha ezt az iskolát választanák, s jöttek felnőttek, akik a végzősöknek mondták el, hol kezdhetnék meg felnőtt, dolgos életüket.

Az iskolában majd másfél ezren tanulnak – tudtuk meg Borosné Radinovics Mónika igazgatóhelyettestől –, négy és félszázan a nappali tagozaton, és kétszer ennyien vannak, akik felnőtt fejjel gyarapítják szakmai ismereteiket.

Az iskola számára a nyolcadik osztályt végzők alkották a célközönséget. Ők itt versenyképes szakma birtokába juthatnak. Lehetnek akár a gazdálkodás és menedzsment ágazatnak vállalkozás ügyviteli ügyintézői, pénzügyi, számviteli ügyintézők vagy logisztikusok, akik a szállítást szervezik, netán kereskedelmi technikusok, értékesítők. Emellett – folytatta a tanárnő – rengeteg olyan ismeretre szert tesznek, amelyet a mindennapi életben hasznosíthatnak, akár egy banki vagy adóhivatali ügy intézésénél, netán pályázatírásnál.

Szó volt a továbbtanulásról. Ez az iskola az életre készíti fel a diákokat, de ad elegendő alapot ahhoz is, hogy aki akar, főiskolán, egyetemen felvételizhet, tanulhat tovább. Teszi ezt az itt végzettek úgy tíz százaléka. Ők legtöbben gazdasági területen szereznek diplomát, de volt diákjuk, aki történész lett. A többiek, akik innen kikerülve dolgoznak, legtöbben speciális szakmai területeken bővítik, bővíthetik tudásukat, akár itt ebben az iskolában.

A nap másik része volt a szakmai és állásbörze. Első alkalommal rendeztek ebben az iskolában ilyen kétszintű, kétcélú bemutatót. Ezen a másodikon, amely a Bezerédj István Technikum diákjainak szólt, megismerhették azokat a lehetséges munkáltatókat, akikhez először még a duális képzésben gyakornokként, szakképzési munkaszerződéssel tudnak kimenni, majd pedig, ha megfelelnek egymásnak, ott akár munkavállalóként is dolgozhatnak tovább.

Az előző években az iskola nyílt napjai során az érkezett általános iskolásoknak néhány nyílt órát tartottak. Ez a mostani alkalom bővebb volt, a közismereti érettségi tantárgyakat, a magyart, történelmet, matematikát, idegennyelvi oktatást bemutató órák mellett a szakmákat is megismerhették azok, akik esetleg itt tanulnak ősztől. Azok pedig, akik hamarosan érettségiznek, esetleges leendő munkahelyükről szerezhettek bővebb információt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában