Veszélyben a működés

2022.12.01. 07:00

Online érkezik az idén hozzájuk a Pop Mikulás

Kétségessé vált a Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak (ÉFOÉSZ) Tolna Megyei Közhasznú Szervezete működése, mert a jövő évtől valószínűleg nem lesz székhelyük. Segítséget kértek a várostól és a megyétől hivatalos úton, hogy legyen egy elfogadható új helyük, valamint bíznak abban, hogy gyorsan rendeződik ez a helyzet.

Brunner M.

Konferenciát szerveztek a támogatásról (Beküldött kép)

– Szervezetünk egyre nehezebb helyzetben van, csak a napokban kapcsoltattuk be a fűtést az irodában, idáig a hidegben dolgoztunk – tette hozzá dr. Garay Zoltánné elnök. A közelgő ünnepekkel kapcsolatban elmondta, hogy mintegy ötszáz értelmi sérült tartozik hozzájuk, és ez a harmadik év, hogy online tartják a több mint két évtizede hagyománnyá vált Pop Mikulás elnevezésű rendezvényüket, amelynek a részleteit jelenleg is egyeztetik a szervezőkkel, Kindl Gáborral és csapatával. 

Ami biztos, hogy lesz Mikulás, közös zene, és az ismert videómegosztón közvetítik az eseményt – addigra pedig már a mikuláscsomagokat is kiszállítják a számítógépek előtt ünneplő száz tagjuknak. 
Az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezete a közelmúltban konferenciát szervezett, amelynek témája a támogatott döntéshozatal volt. Megegyeztek abban, hogy legyen joguk a gondnokságra nem szoruló értelmi sérülteknek, hogy kiválaszthassák az őket támogatókat. A későbbiek során pedig közösen megbeszélhessék velük, hogy milyen területeken kell számukra segíteni. 

– Hiába nincs szüksége a sérültnek gondnokra, valamilyen szinten szükséges a segítő, a támogató. Hazánkban ennek még nincs kialakult hagyománya, bár nekünk, szakembereknek teljesen természetes, hogy tanácsokat, segítséget nyújtunk a számukra – mondta. A fogyatékkal élőkkel kapcsolatban még hozzátette, hogy a még mindig jelen lévő koronavírust, az orosz–ukrán háborút nehezen viselik, az intézményekben élők is nézik a televíziót, érzékelik a drága élelmet, a megszorításokat, a megváltozott életstruktúrákat, hogy mekkora vészhelyzetben élnek. Azonban hangsúlyozta: nem lehet mindent a vírusra, a háborúra fogni, tenni kell azért, hogy jobb legyen a helyzet, amit csak összefogással érhetünk el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában