Magyarság

2022.12.16. 09:30

Potápi: meg kell védeni az elmúlt tizenkét évben elért eredményeket

Csak akkor folytatódhat az elmúlt évekre jellemző fejlődés, ha véget ér az Oroszország és Ukrajna között dúló háború – mondta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint most az elmúlt több mint egy évtizedben elért eredményeket kell megvédeni.

TEOL

Potápi Árpád János államtitkár. Fotó: Facebook

A cselekvő nemzet éve programsorozat elindításáról 2022 elején, még békeidőben született döntés – idézte fel Potápi Árpád János a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában. Hozzátette, ekkor úgy vélték, hogy a koronavírus-járványt követően programjaikat még nagyobb lendülettel folytathatják. 

Az áprilisi országgyűlési választások eredménye arról tanúskodott, hogy a magyarság – határon innen és túl – a 2010-ben elindított nemzetpolitika folytatás mellett döntött – emelte ki.

Ám februárban kitört az orosz-ukrán háború, ami az anyaországi és a határon túli magyarságot egyaránt még inkább cselekvésre sarkallta. Hazánk a háború kezdete óta egymillió menekültet fogadott, amivel az ország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját viszi véghez – fogalmazott a politikus. 

Kiemelte, a kormány segítsége nélkül sok kárpátaljai magyar is átjött volna Magyarországra. Azonban „az édesanyák és az idősek több mint nyolcvan százaléka otthon van”.  Ez a szeptemberi beiratkozási számokból is látszik – részletezte az államtitkár. Megjegyezte főként a katonaköteles korban lévő –  18 és 60 év közötti férfiak – hiányoznak Kárpátaljáról.  Hála a nemzet közös helytállásának, a kárpátaljai magyarság döntő többségének nem kellett elhagynia a szülőföldjét, amit nagy eredménynek nevezett. 

A kormány igyekszik, hogy az újrakezdéshez is minden segítséget megadjon majd az ottani magyar közösségnek – hangsúlyozta.

A fejlesztések helyett most a több mint egy évtizedben elért eredményeket kell megvédeni. A cél az, hogy a külhoni magyar egyetemeink, iskoláink, óvodáink meg tudjanak maradni, tovább tudjanak működni. Ha a nem lenne orosz–ukrán háború és az értelmetlen szankciók, akkor a fejlődés ugyanolyan töretlen lenne, mint amilyen eddig volt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Potápi.

További részletek az mno.hu cikkében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában