Prograce

2022.12.07. 10:13

Szombaton kiderül, hogy ki lehet az új Zuckerberg!

Három év szünet után 2022. december 10-én (szombaton) ismét Pécsre várják a középiskolások és egyetemisták alkotta kétfős teameket, hogy összemérjék logikai és programozói tudásukat.

TEOL

Fotó: PTE MIK

Ki lesz az idei „prograce”? – hamarosan kiderül a középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezett országos programozóversenyen - írja közleményében a Pécsi Tudományegyetem.

Mesterséges intelligencia algoritmus leprogramozásával juttathatta előnyhöz virtuális csapatát a versenyző – többek között ilyen összetett feladatot kaptak a legutóbb 2019-ben megrendezett országos Prograce programozói versenyen indult csapatok. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által meghirdetett idei versenyre 20 csapat nevezett.

A verseny célja, hogy lehetőséget biztosítson tehetséges középiskolai diákok és egyetemi hallgatók számára programozási tudásuk megmérettetésére. A Prograce találkozási lehetőséget biztosít az informatikával foglalkozó cégek és leendő munkavállalóik számára, valamint érdekes, játékos feladatok megoldásán keresztül felkeltheti, tovább mélyítheti a pályaválasztás előtt álló középiskolások elkötelezettségét a műszaki területek, azon belül is az informatika iránt. A versenyzőknek számos kihívással kell szembenézniük: például azzal, hogy rövid időn belül hogyan lehet megoldást találni egy hirtelen felmerült problémára. Ez ugyanúgy fejleszti a fiatalok problémamegoldó képességét, mint a gyors reagálási készséget, amit a tanulmányaikban és a munkahelyükön is kamatoztathatnak majd.

Az első Prograce-t 2016-ban rendezték 9 helyi csapat részvételével, mára azonban országos versennyé nőtte ki magát. „Napjainkban a társadalmi és demográfiai folyamatok következtében alacsony a felsőoktatásban részt vevő informatikus-hallgatók száma. A végzett informatikusok nem tudják kielégíteni azt a szakemberigényt, amelyre az iparnak szüksége lenne. Informatikus állások tízezrei vannak betöltetlenül a szakemberhiány miatt, különösen igaz ez a szoftverfejlesztőkre, programozókra. 

A Prograce verseny betekintési lehetőséget kínál a középiskolások számára az egyetemi életbe, segíti őket az informatikus pálya felé orientálni” – mondja Gyurák Gábor, a PTE MIK egyetemi tanársegéde, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranya Megyei Területi szervezetének titkára. A verseny másik fontos célja a felsőoktatásban részt vevő hallgatók képességeinek megmérettetése, a tehetségek felfedezése és elismerése. A Prograce-t figyelemmel kísérik az informatikai piac jelentősebb szereplői, akik a szakmához kapcsolódó ajándékokkal, felajánlásokkal támogatják azt. Egyúttal érdeklődéssel követik a verseny alakulását, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a legjobbakat magukhoz csábítsák.

A verseny időpontja: 2022. december 10. szombat, 09:00-18:00

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, 7624 Pécs, Boszorkány út 2.

Megnyitó: 09:00, A008-as terem

Díjátadó: 18:00, A008-as terem

A verseny weblapja: https://prograce.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában