Visszatekintés: Szeptember

2022.12.29. 07:00

Terítékre került a jó bor és a friss kenyér is Tolna megyében

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra, sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumából tallóztunk. A sorozat most szeptember hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Ha szeptember elseje, akkor Megyenap. A rendezvény ez alkalommal Kölesden zajlott le. Jelen voltak – a teljesség igénye nélkül – Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Horváth Kálmán főispán, dr. Korossy Ildikó megyei főjegyző, Bencze János országgyűlési képviselő, Greifenstein József, Kölesd polgármestere, valamint Orbán Attila és Zsikó Zoltán alelnökök és a megye településeinek polgármesterei is. A megyei önkormányzat ünnepi ülésen adta át a kitüntető díjakat azoknak, akik szűkebb hazánk gyarapításában jeleskedtek. 

A Kölesden megtartott Megyenapon kitüntetéseket vehettek át a kiváló munkát végző személyek (Fotó: Mártonfai D.)

Szeptember elsején a megyében nyolcezer-hatszázhét általános és középiskolás tanuló kezdte meg az első napot az oktatási intézményekben. 

A település alapításának 300. évfordulóját ünnepelték szeptember 10-én Felsőnánán. Az ünnepi program részeként a település első díszpolgári címét is átadták. Az elismerést a Felsőnánáról elszármazott Kóka Rozália, Magyar Örökség díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, a Népművészet Mestere vehette át Bíró Szabolcs polgármestertől és Orbán Attilától, a megyei közgyűlés alelnökétől. 

Bíró Szabolcs, Kóka Rozália és Orbán Attila (Fotó: Makovics K.)

A Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel-érmét idén Gruber László vehette át. A Bonyhádi Petőfi Gimnázium földrajz–történelem szakos, világutazó mesteroktatója Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban, a XI. Balázs Dénes Tudománytörténeti Konferencián volt részese, illetve főszereplője az ünnepi eseménynek – számolt be a díj átadásról a szeptember 15-én megjelent hír. 

Gruber László és Kubassek János érdi múzeumigazgató (Beküldött fotó)

Szeptember 15-én kezdetét vette a Szekszárdi Szüreti Napok négynapos programsorozata a megyeszékhelyen. Ugyan a szombati felvonulás a rossz idő miatt elmaradt, ezzel együtt rengeteg érdekes és tartalmas program várta a közönséget. Megválasztották a szüret táncospárját a Bartina Néptánc Egyesület ifjúsági együttesének két fiatalja személyében. 

A szüret táncospárja, Szabó Zsófia és Görzsöny Bálint (Fotó: Kiss A.)

Első látásra nem akart hinni a szemének egy szekszárdi lakos, amikor is szeptember 21-én éjjel egy magányos kengurut vélt felfedezni a Tartsay utcában. Pedig jól látta, valóban egy ausztrál erszényes ugrándozott az úttesten. Csütörtökön Facebook-bejegyzésében tudatta egy felhasználó, hogy ismerőse kenguruja elkóborolt. 

Tízezer-háromszázhúsz kilogramm búza, nyolcvanhárom gazdálkodó felajánlásának köszönhetően. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak ez a mérlege és egyúttal hozadéka megyénkben – közölte a szeptember 22-én megjelent tudósítás. 

A Magyarok Kenyere program sikerét méltatták (Fotó: Mártonfai D.)

Nemcsak Szekszárdon, a megye más településein is lezajlottak szüreti rendezvények. Dunaföldváron sem volt hiány jó borokból, ételekből és látványos programokból – számolt be a lap a kétnapos eseményről szeptember 26-án. 

A Löfan mazsorettcsoport a dunaföldvári felvonuláson (Fotó: Molnár Gy.)

Ugyanezen a napon jelent meg a hír, mely szerint Potápi Árpád János a pécsi Határon Túli Magyarokért Egyesület Nemzetért Díját vehette át

A Garay diákjai mikroszkóppal vizsgálták a vízcseppet (Fotó: Mártonfai D.)

Művészi élményt és természettudományos ismereteket egyaránt kínált az érdeklődőknek szeptember 30-án a Szekszárdi Garay János Gimnázium. A zene világnapja alkalmából a hagyományos Egy óra belőlünk diákhangverseny szórakoztatta a közönséget az intézmény dísztermében. Ezt követte a Kutatók Éjszakája című program, melyben a természettudomány kapott központi szerepet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában