Év végi visszatekintő: március

2022.12.23. 07:00

Ufószerű tárgy röpködött a csillagtalan szekszárdi éjben

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy, egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. A sorozat március hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Süli János is gurította a hordót a pincehelyi Kapos-híd felavatásán  (Fotó: Molnár Gyula)

Böjte Csaba ferences szerzetes hamvazószerdán – azaz március 2-án – a húsvét előtti böjti időszak első napján, Pakson, a Jézus Szíve-templomban misézett. A gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója ezt megelőzően az erdélyi gyerekek rajzpályázatának eredményhirdetésén vett részt. 

A misét Böjte Csaba (középen) mutatta be Pakson (Fotó: Molnár Gyula)

A Magyar Falu Programról tartott tájékoztatót Horváth István országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár kormánybiztos az ötezer fő alatti települések vezetőinek március 4-én a decsi faluházban. A honatya elmondta: választókerületében az elmúlt négy évben ezekre a helyszínekre közel kétmilliárd forint érkezett és közel kétszáz beruházás valósult meg. 

Gyopáros Alpár és Horváth István tartott tájékoztatót (Fotó: TN)

Négy nappal később ugyancsak az MFP volt a központi témája Potápi Árpád János szakadáti lakossági fórumának. Az államtitkár közölte, hogy a program révén közel négymilliárd forint támogatás érkezett a választókörzetbe. 

Potápi Árpád János virággal kedveskedett a hölgyeknek (Fotó: Makovics K.)

Különös égi jelenségre lettek figyelmesek olvasóink szombat este fél nyolc körül Szekszárdon – jelent meg a hír március 5-én. „Egyikük elmondta, hogy a csillagtalan éjben a vékony felhőréteggel eltakart égboltra tekintve egy méretes halvány fehér foltot pillantott meg. Tőle függetlenül egy másik olvasónk is jelezte, hogy furcsa fehér fényt látott a felhőkön átszűrődni.” 

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendeztek kolbásztöltő versenyt a mucsfai Művelődési Ház udvarán – adta tudtul a március 6-án megjelent hír. Összesen tizenhét csapat mérettette meg magát, a versenyt a Bonyhádi Kártyaparty csapata nyerte meg.

A mucsfai kolbásztöltő verseny győztes csapata (Fotó: Mártonfai D.)

Régóta várt beruházás zárult le Pincehelyen, véget ért a Kapos feletti új híd megépítése, amelyet hivatalosan egy hídavató ünnepséggel adtak át a nagyközönségnek – jelent meg a hír március 8-án. A beruházás össz­költsége 2,3 milliárd forint volt, amely tartalmazta a hídelbontást, a teljes újjáépítést és az ideiglenes híd és terelő út megépítését. 

Március 9-én Tolna megyei Príma Díjátadó Gálának adott otthont Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ. Ezt követően az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei díjazottjait köszöntötték. Elsőként Kovács János, a paksi KJ Autószolga Műszaki Állomás ügyvezető-tulajdonosa, majd Vajda Attila, Vajda Papír Kft. tulajdonos-ügyvezetője vette át az elismerést. Az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei díját kapta Márton Zoltán, a Kemi-Ker Kft. tulajdonosa, valamint Kólya József, a Tam-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A 2021-es esztendő első Tolna megyei Prima díjasa Rühl Gizella, a megyei művészek legnagyobb mecénása. A második díjazott Lenkei István, a Paks 2 vezérigazgatója, a harmadik megyei Prima díjas pedig Molnár Imréné, ismertebb nevén Ancika, a rászorulók önzetlen segítője. 

Kólya József az Év megyei vállalkozója egyik díjazottja (Fotó: M. D.)

Március 15-én megyeszerte tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Szekszárdon a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskolájának diákjai művészi tánccal, szavalattal, énekkel és képekkel a 174 évvel ezelőtt március idusának hangulatát varázsolták a Béla király térre. 

Végül egy hír házunk tájáról: a Magyar Sajtó Napját március 19-én ünnepelte meg a Teol.hu és a Tolnai Népújság kollektívája. Az ünnepségen ez alkalommal is gazdára talált a szerkesztőség és kiadó nívódíja. A kollégák szavazatai alapján Frankné Kernya Zita értékesítési koordinátor részesült ebben az elismerésben. 

A nívódíjat Finta Viktor főszerkesztőtől vette át Frankné Kernya Zita

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában