Tragédia

2023.01.12. 15:30

A Donnál elesett hősökre emlékeztek

Koszorúk a földön egy szikla előtt, amelyen egy széltépte kis fácska kapaszkodik gyökereinek utolsó erejével. Az urivi áttörés nyolcvanadik évfordulóján a II. világháborús emlékműnél emlékeztek a szekszárdiak a második világégés legszörnyűbb csatájára, mikor a Don-kanyarban több mint százezer magyar honvéd vesztette életét.

Sz. L.

Koszorúkkal rótták le tiszteletüket a hősök előtt a szekszárdi megemlékezők (Fotó: Kiss Albert)

Száznál is többen jöttek el január 12-én délelőtt a megemlékezésre, amelyen Nagy László, a Szekszárdi Garay János Gimnázium történelem tanára idézte fel 1943 januárjának tragikus napjait.

– Hogyan érezhetjük át komfortos szobameleg mindennapjainkban a második magyar hadsereg, és az őket kísérő munkaszolgálatosok sorsát – mondta. – Azt, hogy milyen lehetett mínusz harminc-harmincöt fokban a végtelen hómezőn, szélfútta egyenruhában állni a túlerő rohamát. Pedig érezni, tudni kell, hogy ők a mi hőseink. A hősnek nem alapvető jellemvonása, hogy mindig győz. Mi magyarok jól tudjuk ezt, hiszen a mi hőseink többnyire nem diadalmas uralkodók, győztes hadvezérek, hanem, akik akkor is kiálltak hazájuk igazsága mellett, amikor nem maradt erejük a győzelemre.

Történelmünk legnagyobb katonai katasztrófáját szenvedtük el nyolcvan éve, amikor több mint kétszázötvenezer élete teljében lévő férfi küzdött vélt vagy valós nemzeti érdekünk védelmében, s vérzett el legtöbbjük a Don-kanyarban, két totális diktatúra élet-halál harcában. Ezt feledni nem lehet.

Az emlékezést követően a DBU két színésze, Sipos Eszter és Horgász Dezső Babits Mihály és Ady Endre verseiből szavalt részleteket, majd Fodor Péter baptista lelkész mondta el gondolatait. Zárásként a megemlékezők katonai tiszteletadás mellett helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában