Gyógyulás

2023.01.13. 11:30

A két nevelőszülő már ismerte egymást

Új nevelőszülőket köszönthet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Tolna vármegyében. Véget ért ugyanis az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével folyó, ez irányú képzés. A héten kettő, a megyében élő család vette át tanúsítványát.

Szeri Árpád

A képzés záró mozzanata, tanúsítvánnyal a kezében Benedek Éva és Kalányos Kitti, kettőjük között Szakter Mária áll (Fotó: Sándor Judit)

Magyarországon több, mint huszonháromezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, nagyobb részük nevelőszülőknél, a többiek kisebb, családias lakásotthonokban. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában több mint hatezer gyermek nevelkedik. 

– Sok gyermek vár szerető családra, ezért is van szükség új nevelőszülőkre, hiszen az a célunk, hogy minden gyermek családban nőjön fel – mondta Szakter Mária, a Tolna megyei nevelőszülői hálózat vezetője – Azt látjuk, hogy gyermekeink a nevelőcsaládokban gyógyulni kezdenek, elfeledkeznek gondjaikról, azon sérelmeikről, melyeket megéltek.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány Pécsett tartott nevelőszülői képzésén hét család vett részt. Közülük öten Baranya, ketten Tolna vármegyében végzik majd ezt a hivatást. A fiatalos, lelkes csapat izgatottan várta, hogy átvegyék azt a tanúsítványt, ami bizonyítja: nevelőszülők lettek és hamarosan szeretetet nyújthatnak családjukból kiemelt gyermekeknek.

– Egy nagyon szép út előtt állnak, reméljük, hogy ez hosszú ideig tart majd és sok-sok örömet okoz önöknek, és azoknak a gyermekeknek is akiknek otthont, biztonságot nyújtanak – köszöntötte a nevelőszülőket Szécsényi Sándor területi igazgató. – Azt kívánom, hogy legyen sok örömük ebben a hivatásban és szeretném, ha tudnák: soha nem lesznek egyedül. Ha bármiben segítségre lesz szükségük, ránk számíthatnak.

(Fotó: Sándor Judit)

A még tavaly év végén indult hatvan órás képzés két részből állt – ismertette a részleteket András Katalin, az ÁGOTA Alapítvány képzője. – A döntés-előkészítő részben a leendő nevelőszülők átgondolhatták, hogy valóban nekik való-e ez a hivatás. A második szakaszban többek között jogi, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismereteket oktattunk számukra. 

Megyénkből Benedek Éva és Kalányos Kitti jelentkezett és szerzett oklevelet. Mindketten Decsen élnek, és fiaik révén ismerték is egymást. 

– Arról nem tudtam, hogy Éva ugyancsak nevelőszülő szeretne lenni – mesélte Kitti. – Meg is lepődtünk a találkozáskor és azóta nemcsak a gyermekeink barátok, hanem mi is azok lettünk.

– Van a településünkön nevelőszülő, láttam az ő tevékenységét – adott magyarázatot döntésére Éva. – Párommal és három gyermekünkkel közösen határoztunk úgy, hogy mi is ezt a hivatást választjuk.

A tanúsítványokat András Katalin és Szakter Mária nyújtotta át a nevelőszülőknek, akik a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után fogadhatnak majd családjukból kiemelt gyermekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában