Emléknap

2023.01.03. 16:20

A kitelepítésre emlékeznek a paksi németek

Megemlékezést tart a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat január 19-én este fél 6-kor a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából a Csengey Dénes Kulturális Központban, amelyre mindenkit várnak – tájékoztatott a nemzetiségi önkormányzat.

Gazsó Rita

(Fotó: Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat)

Mint ismert 2012-ben döntött arról a magyar országgyűlés, hogy január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánítja. A második világháború után, 1946-ban ezen a napon indult el ugyanis az első vagon Budaörsről, ezzel megkezdődött a magyarországi német kisebbség kitelepítése Magyarországról. 

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából az ország számos településén tartanak megemlékezést minden évben. A koronavírus-járvány miatti kihagyás után ebben az esztendőben a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat ismét szélesebb körben, a város lakosságával közösen tarthat megemlékezést. Az esten levetítik Sós Ágnes és ifj. Petróczy István Tiszta Sváb című dokumentumfilmjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában