Emléknap

2023.01.22. 12:00

A németek kitelepítésére emlékeztek Pakson

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat péntek este a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Gazsó Rita

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat (Fotó: M. Gy.)

Az Országgyűlés 2012 decemberében nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává. E napon, pénteken tartott megemlékezést a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Csengey Dénes Kulturális Központban, amelyen Féhr György, a szervezet elnöke mondott beszédet.

Mint mondta: Magyarországon már a II. világháború befejezése előtt, szovjet nyomásra elkezdődött az itt élő németek zaklatása. Több tízezer honfitársunkat hurcoltak el munkaszolgálatra a Szovjetunióba. A potsdami konferencia döntései után a magyar minisztertanács 1945. december 22-én elfogadta a kitelepítésükről és jogfosztásukról szóló kormányrendeletet. Ennek folyományaként 1946. január 19-én indult el az első vagon Budaörsről, és ezzel megkezdődött a magyarországi németek kitelepítése – írta a TelePaks.

Fotó: Molnár Gyula

– A kitelepítés lebonyolítására felállított Népgondozó Hivatal adatai szerint a magyar kormány 1946 és 1948 között legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg az állampolgárságától, valamint teljes ingó és ingatlan vagyonától, és telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba. Ez a szám valójában közel 300 ezer ember volt, és nem tartalmazza azt a több százezer honfitársunkat, akiket elhurcoltak málenkij robotra, és onnan soha már nem tértek haza, valamint azon társainkat sem, akiket kidobtak otthonukból, vagyonukból és megfosztottak megélhetési lehetőségüktől – mondta Féhr György.

Az esten elénekelték a magyar Himnuszt és a magyarországi németek himnuszát, a beszédet követően pedig egy perces néma főhajtással emlékeztek a meghurcoltatások áldozataira. Ezek után levetítették Sós Ágnes filmrendező Tiszta Sváb című dokumentumfilmjét. 

Fotó: Molnár Gyula

A filmben az alkotók apránként fedezik fel és saját szemszögükből mutatják be a svábok történetét, ami még mindig sok magyar polgár számára ismeretlen. Az alkotás Magyarország különféle településein élő sváb emberek – sokáig elhallgatott – történeteit dolgozza fel kortanúk megszólaltatásával. A dokumentumfilmben központi szerepet kapnak a fiatalok, akiknek a személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló, majd a részükké váló múlt, ahogy szembesülnek nagyszüleik sorsával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában