Energiaárak

2023.01.03. 15:30

Drága lett a közvilágítás, spórolni kell

Békességben, nyugalomban teltek az ünnepek Pörbölyön, mondta Sipos Lajos polgármester. Még karácsony előtt minden igénylő megkapta a szociális tűzifát, családonként egy köbmétert. Idén harminckilencen kértek és kaptak ilyen módon fűtési támogatást.

Mauthner Ilona

Duplájára nőtt a közvilágítás költsége a településen (Fotó: MW)

A polgármester elmondta, a fuvardíjat az önkormányzat fizette, és félkemény vaddiófát kaptak a rászorulók. Korábban, a Magyar Falu Programban nyert Pörböly hatmillió forintot azért, hogy a temetői kerítést felállíthassák. Ezt az összeget egymillió forinttal kellett kiegészíteni, mert közben felmentek az árak, mondta a polgármester. A kerítés elkészült, így még Mindenszentek előtt át is adták.

A polgármester elmondta, folyamatosan egyeztetnek arról, hol, hogyan lehetne spórolni. Megkapták a közvilágításra vonatkozó új számlát, mely a korábbi 1,6 millió forint helyett 3,4 millió forintra drágult. Ez még akkor is nagy összeg, ha reményeik szerint kapnak 1,8 millió forint állami támogatást villanyköltségre.

Pörbölyön gáztartályokból fűtik az iskolát és az óvodát is. Sipos Lajos polgármester elmondta, fa- vagy széntüzelésre átállni nem lehet, ugyanakkor az sem lenne megoldás, hiszen a vegyes kazán működtetéséhez plusz egy embert kellene foglalkoztatni, akinek a bére és az ahhoz kapcsolódó járulékok legalább annyiba kerülnének, mint amit megspórolnak. 

– Amit tenni tudunk az az, hogy délutánonként a tanárok visszaveszik a hőmérsékletet, valamint a tornaórákat a kultúrházban tartják majd meg, ahol előre befűtünk, hogy a gyerekek ne fázzanak meg.
Mindenképpen át kell gondolni, hogyan lehetne megtakarítani a villany és a gáz használatán, hogy a költségeiket csökkenteni tudják, mondta a polgármester.
Olyan intézkedéseket szeretnének hozni, melyből a helyiek minél kevesebb megszorítást észlelnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában