Súlyos égési sérülések

2023.01.10. 18:10

Életveszélyre figyelmeztet a MÁV

Idén már többen szenvedtek súlyos égési sérüléseket, amikor vasútüzemi területen felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. A balesetekben ismét fiatalkorúak is érintettek. A MÁV kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!

TEOL

Fotó: MÁV Zrt.

A vágány melletti felsővezeték tartóoszlopára felmászva sérült meg súlyosan az a férfi, aki január 5-én Budapest-Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között szenvedett áramütést. Pár nappal később, január 8-án az esti órákban Eger-Rendező állomáson fiatalok játszottak vasútüzemi területen, ahova civileknek szigorúan tilos a belépés. Két fiatal fiú a vágányon álló, üres tartálykocsi tetejére mászott fel, a felsővezeték közelében pedig egyikük áramütést szenvedett. Egy 15 éves gyermeket a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, társa könnyebben sérült.

A MÁV hálózatán 2022-ben történt két hasonló baleset súlyos, életveszélyes sérültjei és halálos áldozata is 18 éven aluli volt.

– A vasút veszélyes üzem! Sok esetben, amikor valakik izgalmas időtöltést remélve, vagy egy jó fotó elkészítése érdekében a tiltott üzemi területre tévedtek – súlyos, vagy halálos sérüléssel kerültek kórházba, otthon már hiába várták őket – figyelmeztet a MÁV Zrt. közleménye.

A villamos felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, két méteres távolságon belül akár halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a a hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése szintén ugyanilyen kockázatot jelent. Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatók a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése.

A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában