Ács Rezsőt kérdeztük

2023.01.05. 17:30

Kész stratégiával várja Szekszárd a következő fejlesztési ciklust

Szekszárdi sikerekről és gondokról is számot adtunk az elmúlt évben portálunkon, de hogyan értékeli a magunk mögött hagyott esztendőt Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere?

Szepesi László

– Nem írhatjuk a szokványos évek közé 2022-t, hiszen márciusig még maszkot kellett viselni a boltokban, buszokon, majd magunk mögött tudva a járványt koncentrálni kellett a fejlesztések befejezésére, mert idén zárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), s az ott megnyert pályázatok segítségével folyó munkákat be kell fejezi. Itt sikerekről számolhattunk, számolhatunk be – mondta el Ács Rezső

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Makovics Kornél

– Elkészült Szőlőhegyen egy játszótér, átadtuk a Sió-parti szabadidő bázist, a Tudásközpont a Modern Városok Program részeként épül és idén átadjuk a szőlőhegyi óvodát is, kész a Baka iskola mellett az extrém sportok kedvelőinek a kerékpáros pumpapálya, a vásártér végénél pedig egy BMX és triál pálya. Nem látványos, de fontos, hogy új szivattyúkkal sikerült a szekszárdi szennyvízrendszert üzembiztosabbá tenni, és szintén a város beruházása volt az új ügyeleti központ a megyei kórház mellett, amely nemcsak a szekszárdiak, hanem a környező településeken élők számára is kedvezőbb feltételeket biztosít.  

Az év során épült a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatásával 1300 méter járda, lett egy újabb, a biztonságosabb közlekedést segítő okoszebra is, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával pedig egy befogadó játszótér. Az ipari parkban három új üzemcsarnok építése kezdődött a hozzá tartozó közművek, járda, közvilágítás és biztonsági kamerarendszer kiépítésével együtt, ugyancsak ott, nemrég megkezdte működését az ország déli felének biztonságát szolgáló helikopteres légimentő bázis

A 2022-es év egyik változása volt az, hogy a közgyűlés döntése alapján a polgármesteri hivatal szakemberei végzik a város több mint egymillió négyzetméternyi parkosított felületeinek karbantartását. Ehhez, 80 millió forintból, tavaszra kialakítjuk a szükséges eszközparkot multifunkciós fűnyírógépekkel és rézsűkaszával, a beszerzés lezajlott, a szerződést már aláírtuk. A Wunderland Óvodában a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága több mint 70 millió forintos támogatásával a távfűtést kiváltották a kor igényeinek megfelelő hőszivattyús rendszerrel, az udvarokra pedig gumiőrleménnyel készült balesetmentes burkolat került.

Ősszel a régi helyén, a több mint 1500 millió forintos költséggel újjáépített, korszerűsített Tolna Megyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolában kezdődhetett meg a tanév, a város egyik legnagyobb foglalkoztatójánál, a Tolnatej Zrt-nél pedig befejeződött egy ötmilliárd forintos beruházás, amelynek eredményeként új üzemcsarnokban, a világszínvonalon is legkorszerűbb gépsoron készül a sajt.

– Miközben Szekszárd fejlődik, tőlünk keletre egy országot háború sújt. Otthonok pusztulnak, emberek menekülnek. A hontalanná váltaknak is segített a város.

– Amikor tavaly februárban kitört a háború, megmozdultak a szekszárdiak. Gyűjtések indultak, és a város ebben koordináló szerepet töltött be. Helyiséget biztosított az adományoknak, a korábbi Hungária Biztosító épületét, innen vitték az összegyűjtött holmikat Ukrajnába. Mikor pedig jöttek a menekültek, az önkormányzat a dombori gyermektáborban teremtett számukra átmeneti otthont, vittünk oda többek között mosógépeket, egyéb háztartási eszközöket. 

Az Ukrajnából jöttek jelenleg már nem ott élnek, vagy visszamentek hazájukba, vagy folytatták útjukat másfelé. Most viszont nekünk – miként a többi európai országnak is – a háború okozta másik, az energiagondot kell megoldani, a kényszerű takarékossági programot megvalósítani. Mégpedig úgy, hogy a városlakók a lehető legkisebb mértékben vegyék észre. Az elkészített programot finomította a közgyűlés, így az utcai közvilágítást egyelőre nem csökkentjük a városban, mint tették azt több településen, csak a városba bevezető utak mentén ég kevesebb lámpa. 

Viszont a könyvtár és a múzeum működésében jelentős megszorításokat kellett végrehajtani, de – mondjuk így – az önkormányzat is összehúzta magát. A Vörösmarty utcai épületet kiürítettük, a Humán Szolgáltató Központ a Babits Mihály Kulturális központban kapott helyet, a szociális osztály pedig átköltözött a Bezerédi utca 2-be, ezzel több millió forintnyi megtakarítást tudunk elérni.

– Változott az év vége felé a város közgyűlésének összetétele is. 

– Szomorú változás volt, mert elvesztettük egyik képviselőtársunkat, Csillagné Szánthó Polixénát, aki Szekszárd kulturális életében maradandót alkotott, és sok éven át nagy segítsége volt az önkormányzatnak. A halála miatt kiírt időközi választáson a szavazók jelentős többsége Szollár Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére adta voksát. Ez a szavazás sokkal több volt egy egyszerű időközi választásnál, amikor egy képviselői helyet kellett betölteni. Ugyanis a 2019-es rendkívül szoros választási eredmény miatt az is tétje volt ennek a választásnak, hogy a baloldal vezeti-e Szekszárdot, vagy pedig egy építő többség jön létre. 

Ez egyébként egyáltalán nem azt jelenti, hogy itt fideszes városvezetés lenne, hanem, hogy a Fidesz frakcióval és Zaják Rita tanácsnok asszonnyal a város fejlődését szolgáló kompromisszumokkal építjük, gyarapítjuk a várost. Erre szavaztak a szekszárdiak, mikor meggyőző fölénnyel önkormányzati képviselőnek választották Szollár Zoltánt. 

Lendületbe kell hozni a várost. Hisz jó ideig állt az évekkel ezelőtt indított Zöld Város program, amellyel élhetőbbé tehettük volna Szekszárd központját, de a többségbe került ÉSZ inkább karbonsemleges házat, parkolóházat akart, amit a szekszárdiak elleneztek. Közben az építkezés megdrágult, s a program csak részben valósulhatna meg. Hasonló az uszoda építése is, ahol ÉSZ-es feljelentés, vizsgálatok sora is bénította a munkát. Az építő elbizonytalanodott, leállt. Ezalatt az építőanyagok ára annyira megnőtt, hogy az eredeti költségvetés szerint nem lehetett volna a munkát befejezni.  Múlt év végén volt a fordulópont, a város szerződést bontott az építővel, s állami beruházásban készül el 2024 végére a szekszárdi uszoda. 

– A másik nagy beruházás Szekszárdon a könyvtárnak és a levéltárnak otthont adó Tudásközpont, ami látványos ütemben épül.

– Aki arra jár, látja, hogy kezdi elnyerni végső formáját. Maga az épület állami beruházásban készül, de a berendezések beszerzését az önkormányzat bonyolítja, együtt a könyvtárral és a levéltárral. Ez a munka már tavaly elkezdődött, folyamatosan zajlanak az egyeztetések, hogy úgy lehessen kiírni a közbeszerzést, hogy minden pontos legyen, s nyár végén a könyvtár és a levéltár beköltözhessen.

– Mit kell tenni az újévben?
– Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a megnövekedett energiaárakat kigazdálkodjuk. Ebben nagy segítségünkre van Magyarország Kormánya. Együttműködésünknek köszönhetően Szekszárd 365 millió forint segítséget kapott év végén az idei energiaárak és megnövekedett rezsiköltségek fedezésére. Ez óriási segítség, de tovább kell dolgoznunk. A futó fejlesztéseink befejezését már érintettük, amiről viszont nem beszéltünk, hogy kész stratégiával várjuk a következő fejlesztési ciklust. Számos tervünk van, rengeteg a feladat. 2022-höz hasonlóan nehéz, de eredményes évre számítok idén is – zárta le a beszélgetést Ács Rezső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában