Ön is segíthet nekik!

2023.01.19. 11:39

Két gyerekkel is helytáll a szentgyörgyi apuka

Egy újszülött kisfiúval és egy pár éves kislánnyal maradt magára a dunaszentgyörgyi apuka, amikor tavaly elveszítette a feleségét. Azóta elsajátította a babaápolás minden csínját-bínját, a ház körüli munkákat, és egyedül neveli a két kicsit.

Ábrahám-Gazsó Rita

Összetart a "Szupercsapat" (Beküldött kép)

A kis házba belépve mindenütt rend, tisztaság és babaillat fogad. A kis Zsófi még az óvodában, az apuka, Dömötör Tamás éppen Tomikát, a kék szemű kisfiút eteti. Idilli kép, de mindenki tudja, hogy ez akkor lenne teljes, ha nem veszítik el Zsuzsannát, a fiatal édesanyát, aki többhetes küzdelem után, a koronavírus járvány szövődményei miatt hunyt el éppen tavaly ilyenkor

Egy évvel ezelőtt a lehetőségekhez mérten követtük az életüket onnantól, hogy Zsuzsanna állapotára tekintettel, idő előtt, karácsony másnapján megindították nála a szülést, egészen a helyi közösséget is mélyen lesújtó eseményig, amikor elvesztette a küzdelmet a betegséggel szemben. Ezt követően annyit lehetett tudni, hogy mivel Dunaszentgyörgyön nem igazán voltak élő rokonaik, Fényeslitkére, az elhunyt anyuka szüleihez költöztek, akik vállalták, hogy segítik a nehéz időszakban magára maradt édesapát.

– Május végéig maradtunk náluk, addigra ugyanis nagyon hiányzott már az itteni környezet, a barátok, ismerősök. Amikor Zsófika is elkezdte kérdezgetni, hogy mikor jövünk haza, úgy döntöttem, visszatérünk. Nagyon nagy felelősség, munka a két gyerek, de vagyok annyira talpraesett, hogy megpróbáljam velük egyedül, itthon – hangsúlyozza Tamás, miközben körbevezet a belülről szépen felújított, hangulatos, kedves kis házban, ahol minden a keze munkáját dicséri.

Egyedül neveli a két kisgyereket a dunaszentgyörgyi apuka (Beküldött kép)

– A picivel szerencsére nincs túl sok gond, megszokott rendszer szerint telnek a napjaink. Nagyon jó baba, még akkor sem sír, amikor jön a foga. A három és féléves "nagylány" ugyan mostanában néha feszegeti a határokat, de alapvetőleg nagyon összetartunk, mi vagyunk a Szupercsapat – mutat mosolyogva a falra, amelyet teleragasztott lelkesítő idézetekkel, üzenetekkel és a közös fotóikkal. "Kaland az élet, nem eshet mindig az eső.",  "Kincs az együtt töltött idő.", "Holnap is felkel a nap, sohasem adjuk fel!", "Lehet eső, lehet sár, a Szupercsapat nem hátrál!" – olvasható.

Mint megtudtuk, amióta visszatértek Dunaszentgyörgyre, egy olyan családi segítőjük van helyben, akire szinte bármikor számíthat. Apósáékkal, anyósáékkal gyakran beszélnek, Tamás édesanyja is jön, amint tud segíteni Pestről, de a mindennapi teendők teljes egészében rá hárulnak.

Lelkileg szemmel láthatóan jól vannak, Tamást és Zsófit pszichológus segítette a tragédia feldolgozásában, aki sok hasznos tanáccsal látta el az apukát. A kicsi lány sokáig emlegette, amit a családtagok mondtak neki, hogy édesanyja angyallá vált, de néhány hónapja magától mondta, hogy tudja, hogy meghalt, és nem tér már haza. Tamásnak lelkileg sokat segít, hogy szinte minden idejét kitöltik a két gyerek körüli teendők, emiatt csak néha kerül hullámvölgybe, általában olyankor, amikor a gyerekek már alszanak. Olyankor kimegy a kertbe, végig hallgatja kedvenc rockszámait, és kicsit kisírja magát.

Segíthet Ön is a nehéz helyzetben lévő családon (Beküldött kép)

Úgy fogalmaz, már eljutott odáig, hogy tudja, tovább kell lépnie, nem zárkózik el attól, hogy idővel társat találjon, de tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű. Egyrészt két gyerekkel, ennyi feladat mellett nem egyszerű a keresgélés, másrészt úgy véli, néhai párja, Zsuzsa is magasra tette a lécet. Egyelőre mindenesetre örülne annak is, ha a korábbi ismerősökkel, barátokkal ott folytathatnák, ahol abbahagyták a tragédia előtt, de sejti, hogy ez nem csak neki nehéz.

Volt munkahelyére, úgy tudja, visszavárják, ha Tomika szeptembertől megkezdi a bölcsődét, de tart tőle, hogy meg tud-e felelni majd a kívánalmaknak, ha a gyerekek a közösségben újra meg újra megfertőződnek, lebetegszenek, és emiatt otthon kell őket gondozni. Amíg kicsik, ez borítékolhatóan sokszor megtörténhet – véli. 

Tamás mesél a terveiről is, hiszen néhány szakember segítségével folytatja a ház külső renoválását. Anyagi helyzetükről nyíltan beszél: mint mondja, az özvegyi támogatással és a gyermekgondozási díjjal együtt eddig körülbelül "nullszaldósok" voltak. Az özvegyi ellátás hamarosan megszűnik, a másik támogatás pedig jelentősen lecsökken, így nehéz helyzetbe kerülhetnek, amíg állandó munkát nem tud vállalni. Tamás szerint aki ismeri, tudja, hogy szeretne és fog is dolgozni, de két ilyen pici gyerek mellett egyelőre nincs könnyű helyzetben. Az apuka megpróbálna őszig olyan kisebb alkalmi munkákat találni, ahol egy ügyeskezű emberre szükség lenne, és amelyet a gyerekek gondozása mellett el tudna végezni.

Aki addig is bármilyen összeggel támogatná a családot, az alábbi számlaszámon megteheti: Dömötör László Tamás 11773463 - 00907866.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában