Parasport

2023.01.14. 14:05

Megvalósult Andor álma, profi íjat kapott

Profi íjat adott át Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok, az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány képviselője Kollár Andor paraíjász részére a bajai Honvédelmi Sportközpontban szerda délután. Az átadáson jelen volt Balla Zsolt edző, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja.

Mauthner Ilona

Balról jobbra: Varga Balázs honvédelmi nevelés vezető, Bócsa Barnabás sportközponti referens, Kasza Sándor íjászatvezető, Kollár Andor paraíjász versenyző, Balla Zsolt a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja és Kollár Andor íjászedzője (Beküldött kép)

Kollár Andor történetét olvasóink már korábban megismerhették. Utoljára múlt év márciusában írtunk róla. Öt évvel ezelőtt történt Pörböly határában egy súlyos baleset, amelyben az akkor 11 éves Kollár Andor olyan sérüléseket szenvedett, hogy amputálni kellett az egyik lábát. A kisfiú, aki közben fiatalemberré cseperedett, nem keseredett el: minden vágya, hogy íjászként kijuthasson a paralimpiára.

Jelentős előrelépés Kollár Andor számára a profi íj, amit most kapott Baján és amivel a világversenyekre készülhet, mondta Balla Zsolt edző. Nemzetközi szinten szeretnének a jövőben versenyezni, minősítő versenyeken részt venni, hogy kvótát szerezzenek az olimpiára.

– Ez az íj nagy segítség, mert azon a szinten, ahol mi készülünk, már csak néhány ponton múlik a győzelem. Ez egy olyan versenyíj, amit a topíjászok is használnak – mondta Balla Zsolt. Továbbá hangsúlyozta, hogy a helyszín nagyon kedvező számukra, hiszen ilyen jellegű lőtérrel még nem találkoztak az elmúlt időszakban. Nagyon jó a felkészüléshez, mert minden lehetőség adott a gyakorlásra. Különösen fontos, hogy a Honvédelmi Sportközpontban 50 métert tud lőni Kollár Andor, ez az a táv, amit minden versenyen lőnie kell. Jelenleg heti három alkalommal edz.

Verczkei Zsolt, a Parasport Jövőjéért Alapítvány képviselője elmondta, hogy három éve ismerte meg Kollár Andort, és mindenképpen szerették volna segíteni a pályafutását.

– A versenyíj egy profi, 600 ezer forintos íj, és Andornak szüksége van arra, hogyha nemzetközi versenyekre megy, akkor legyen egy másik versenyíja, hiszen ez kötelező. Ezzel már komoly versenyekre készülhet, akár paralimpiára is – mondta Vereczkei Zsolt az íj átadásakor. Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy ebben segített, tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában