Energiaválság

2023.01.03. 11:30

Takarékossági intézkedések léptek életbe Dunaszentgyörgyön

A megemelkedett energiaárakra tekintettel, az előzetes egyeztetéseket követően több önkormányzati intézményt érintő energiamegtakarítási intézkedésről döntött legutóbbi ülésén Dunaszentgyörgy önkormányzatának képviselő-testülete – tájékoztatta a lakosságot közösségi oldalán a település vezetése. Az intézkedések részleteiről Kirnyákné Balogh Mária polgármestert kérdeztük.

Gazsó Rita

A fűtési idény végéig tartó takarékossági intézkedésekről döntött a helyi képviselő-testület (Fotó: M. Gy.)

A településvezetőtől egyebek mellett megtudtuk, hogy energiatakarékossági okokból januártól a fűtési időszak végéig a pénteki napokon zárva tart a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal székhelye. Hasonló okokból lesz zárva január és február hónapokban a Művelődési Ház, a kötelező könyvtári szolgáltatás biztosításához fűződő érdeket figyelembe véve. 

Kirnyákné Balogh Mária elmondta, ez azt jelenti, hogy az érdeklődők online felületen jelezhetik majd könyvigényeiket, ezt követően heti egy-két alkalommal vehetik majd át személyesen az igényelt köteteket a könyvtárban. Ennek részleteiről hamarosan tájékoztatják a dunaszentgyörgyieket.

 A testületi döntés értelmében a Sporttelepen található csarnoképületben február 28-ig szünetel a gázfűtés, az azt használó sportegyesület és az iskolások tornaóráikon az intézmény mellett található műfüves focipályát használhatják. Az úgynevezett Vizi iskolában a fűtési idényben szintén szünetel a gázfűtés. A személyi edzésekre használt épület tetején található napelemek és szükség esetén további kiegészítő, elektromos fűtőberendezéseknek köszönhetően folytatódnak a sportfoglalkozások heti egy-két alkalommal.

Kirnyákné Balogh Mária jelezte, hogy a fűtési szezonra bezár a Várdomb. u. 50. szám alatt található Idősek klubja, amelyet az utóbbi időben nemigen használtak nappali melegedőként. Az eddig itt tevékenykedő, házi segítségnyújtást és a családgondozást végző dolgozók irodai munkavégzési helye ebben az időszakban átkerül az önkormányzati hivatalba, ügyintézés miatt ide fordulhatnak majd az érintettek. 

A testület döntése szerint az ingatlanban működő edzőterem használatához az áramellátás biztosított lesz, ahová hűtő-fűtő klímát szerel fel az üzemeltető. A testület emellett rendeletet alkotott a közvilágítás korlátozásáról is, amely szerint januártól éjfél és hajnali fél 4 között a község közigazgatási területén átmenetileg nem világítanak majd a közterületi lámpák.

Kirnyákné Balogh Mária úgy fogalmazott, reméli, hogy ezek a lépések elegendőek lesznek a jelenlegi energiaválság sújtotta időszak átvészeléséhez, de amennyiben szükséges, a későbbiekben további takarékossági lépések történhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában