Dunamenti Polgári Egyesület

2023.02.02. 14:00

A civil szervezetek az emberek közötti kapcsolatok alakítói

Február 1-je a civilek napja. Ennek kapcsán beszélgettünk Berta Zoltánnal, a Dunamenti Polgári Egyesület elnökével. Ez az egyesület működteti a Tolna Vármegyei Civil Szolgáltató Központot, mely a vármegyében tevékenykedő civil szervezetek munkáját segíti.

Wessely Gábor

Berta Zoltán, a Dunamenti Polgári Egyesület elnöke (A szerző fotója)

Újabb három évre elnyerte a Tolna Vármegyei Civil Szolgáltató Központ működtetésének lehetőségét a Dunamenti Polgári Egyesület. Eddig is ők végezték ezt a munkát – a civilek menedzselését –, de háromévenként pályázatot írnak ki a feladatellátásra. Az egyesület elnöke, Berta Zoltán egy kis visszatekintéssel kezdi a beszélgetést.

– A 2011-es civil törvény rendelkezett arról, hogy létre kell hozni az országos civil szolgáltató hálózatot – mondja. – Meg is alakult húsz civil szolgáltató központ (vármegyénként egy, plusz a budapesti), azzal a fő céllal, hogy az adott vármegyében élő kapcsolatot tartson fenn az egyesületekkel és alapítványokkal. Működésüket segítse szaktanácsadással, képzésekkel, szakmai fórumokkal. Az idén is lesz több mint húsz rendezvényünk, különböző helyszíneken. Éves szinten több ezer embert mozgatunk meg. Főleg a tavaszi és az őszi családi napunkra várunk sok érdeklődőt, melyeken civil szervezetek bemutatkozására is sor kerül.

Tolna vármegyében 1500-1600 bejegyzett civil szervezet működik. Illetve a működés elég sokaknál kétséges, mert a megkeresésekre nem reagálnak. A civil szolgáltató központtal együttműködni hajlandó, regisztrált szervezet négyszáz van, és további háromszázzal van kapcsolatuk (alapvetően internetes; például kapják a civil hírleveleket).

– Ha valakik nem keresik a kapcsolatot, az nem azt jelenti, hogy nem szimpatizálnak velünk – hangsúlyozza az elnök –, inkább azt, hogy inaktívak. Visszavonultak vagy meghaltak a szervezetet mozgató emberek, de a bírósági nyilvántartásból való törlést még nem kérték. Akik viszont kapcsolatban állnak a szolgáltató központtal, érezhetik ennek előnyeit. A pályázatírástól a jogi tanácsadásig, a forrásszerzéstől a beszámolók, elszámolások elkészítéséig mindenben számíthatnak ránk. 

Ősszel megjelennek a NEA-pályázatok (Nemzeti Együttműködési Alap), és ilyenkor, év elején bírálják el ezeket. Működési költségként 350 ezer forintra lehet pályázni. Aki nem vét formai hibát, az általában hozzá is jut ehhez az összeghez. A sikeres pályázatok száma kilencven százalék fölötti. S természetesen beadhatnak további pályázatokat is az egyesületek: programjaik megvalósítására, fellépéseik, utazásaik költségeinek fedezésére, infrastruktúra-fejlesztésre és más elképzeléseik finanszírozására. Személyesen is kereshetnek bennünket Szekszárdon, a Széchenyi Üzletházban.

A civil világ színes. Tolna vármegyében is sokféle egyesület és alapítvány működik, a kulturális közösségektől a szakmai szervezetekig, a sportegyesületektől a nyugdíjas klubokig. Fontosak, szükség van rájuk.

– Remélem, nem hangzik fellengzősen, de a civil szervezetek töltik meg élettel a társadalmat – mutat rá Berta Zoltán. – Vannak olyan területek, ahol nemigen mozognak sem a közszférában, sem a versenyszférában tevékenykedők. Például karitatív tevékenységgel, adománygyűjtéssel és elosztással mindig is a civilek foglalkoztak. Ők a helyi élet ismerői, jobbítói, az emberek közötti kapcsolatok alakítói. Konfliktushelyzetben is lehet rájuk számítani. A kormány a jótékonysági szervezeteket kérte fel az ukrajnai menekültek megsegítésére. Mi, a Tolna Vármegyei Civil Szolgáltató Központ is aktívan bekapcsolódtunk ebbe a munkába. Gyűjtöttünk és eljuttatunk a rászorulókhoz 720 kiló tartós élelmiszert és ötszáz kiló ruhát.

Február 1-je a civilek napja. Ehhez is kapcsolódó beszélgetésünk során a Dunamenti Polgári Egyesület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy kapcsolatba lépni velük – illetve az általuk működtetett szolgáltató központtal – érdemes és fontos. Ennek az országos hálózatnak a szolgáltatásaira a legkisebb településeken tevékenykedő civilek is számíthatnak, de csak akkor, ha a megszólítottak partnerekké válnak. A forráshoz jutás, és ezáltal a nonprofit szervezetek olajozott működése az igénylő és a közvetítő közös ügye. Kitekintésre és betekintésre is szükség van. A civilek tevékenységét jó, ha ismerik az állampolgárok, illetve a társadalom más területein tevékenykedők is. E célból szervezik legközelebbi rendezvényüket, a közszféra-civilszféra kerekasztalt február 13-án Szekszárdon.

Tapasztalt munkatársakkal dolgozik

Berta Zoltán 1970-ben született Szekszárdon. Ott is érettségizett 1988-ban, majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1994-ben szerzett közgazdász diplomát. Házasságot 1993-ban kötött, három gyermeke van. Házat Tolnán vásárolt 1995-ben, azóta abban a városban él családjával. A 2010-es évek elején kapcsolódott be a közéletbe, tolnai alpolgármesterként 2014 óta dolgozik. A kisváros civil közösségeivel sokat foglalkozott, s az ott szerzett tapasztalatait kamatoztatandó, egy idő után a megye civil szervezeteivel is kapcsolatba került, segítette tevékenységüket. Alapító elnöke a Dunamenti Polgári Egyesületnek, amely 2020 őszétől kezdve a Tolna Vármegyei Civil Szolgáltató Központot működteti. Több száz regisztrált civil szervezet információhoz, forráshoz jutásáért dolgozik e téren tapasztalt munkatársaival. Csekély szabadidejét családjával tölti, hobbija a barkácsolás. Fából készít különféle használati tárgyakat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában