Interjú

2023.02.15. 11:30

A megye legjobb rock gitárosai között tartották számon

Az egykori tolnai és szekszárdi bulik szólógitárosa, Hidvégi László 75 éves. Tolnán él, de játszott a megyeszékhelyen is több zenekarban. Bálokban, lakodalmakban is közreműködött, mint billentyűs-énekes. Műszerészként az atomerőműtől ment nyugdíjba, az áramszámlára nincs gondja.

Wessely Gábor

Hidvégi László kedvenc gitárjával, amit 1979-ben vásárolt (A szerző fotója)

– Nem drága a villanyfűtés? 

‒ Kedvezményesen kapom az áramot – mondja Hidvégi László – az atomerőműtől mentem nyugdíjba.

– És hogy került egy szólógitáros, a beatkorszak hajnalának tolnai sztárja egy energiatermelő céghez? 

– Műszerész a végzettségem, először híradástechnikai készülékekkel, tv- és rádiószereléssel foglalkoztam, aztán váltottam munkahelyet: az erőműben 1981-ben kezdtem. Kijelző műszerek, monitorok, távadók, jelváltók és más biztonságtechnikai eszközök karbantartását, javítását végeztük nyolcan-tízen. Viszonylag sok volt a szabadidőnk, lehetett mellette zenélni, koncerteken és lakodalmakban, vagy ha ütközés történt, elcserélhettem a szolgálatot a kollégákkal. 

– Nem tudott volna megélni a zenélésből? 

– Lehet, hogy meg tudtam volna, de nem akartam. Szerettem a szakmámat. Jó kollektíva jött össze, és még nyugdíj-korkedvezményt is kaptunk.

Elismerés egy 1966-os rockfesztiválról (A szerző fotója)

– Mikor kezdte? 

– A zenét? Már 12 évesen, tangóharmonikával, Rencz Antalnál. Klasszikusokkal nemigen foglalkoztam. A hatvanas évek elején a tánczene volt a menő, s hamarosan berobbant a rock. A gimiben alakult egy együttes. Először a billentyűsük voltam, aztán, amikor a basszusgitárost – aki idősebb volt nálunk – behívták katonának, én léptem a helyére. És két évvel később szólógitáros lettem. 

– Máig? 

– Mondjuk úgy, hogy kihagyásokkal. Néha még össze-összeáll a tolnai banda, a Merry’s.  

– Máshol is játszott? 

– Igen, előfordult, hogy két helyen is, párhuzamosan. Tolnán a gimis együttesben, az ifjúsági ház zenekarában és a Merry’s-ben. Ez utóbbinak a fénykor úgy 1970-től 1975-ig tartott. És tagja voltam 1985-től 23 éven át a Szekszárd Big Bandnek, mint gitáros, meg a Fehér zenekarnak 1990 és 2007 között, mint billentyűs-énekes. Mindeközben lakodalmakban, bálokban is játszottam, énekeltem. A zene révén nagyon sok barátot szereztem. 

– Hova sorolja magát a hőskor, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenészeinek ranglistáján? 

– A hetvenes években a megye legjobb rock gitárosai között tartottak számon. Tehetségkutatókon is indultunk. Az 1966-os salgótarjáni Amatőr jazz- és tánczenekarok országos fesztiválján körülbelül 50-60 együttes közül a második helyezést hozta el a tolnai zenekarunk. Az a megmérettetések napja volt. Először matek érettségi, aztán mikrobuszba pattanás és irány a rockfesztivál!

Sok repülőmodellt készített az évek során

Hidvégi László 1948-ban született Kaposváron. A tolnai gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd rádió- és tv-műszerész képesítést szerzett Szekszárdon 1968-ban. Dolgozni ugyanabban az esztendőben a tolnai Gép- és Műszeripari Szövetkezetnél (GÉM) kezdett. Onnan 1981-ben a paksi atomerőműhöz került műszerésznek, karbantartónak. Korengedményes nyugdíjba 2002-ben vonult. A zene végigkísérte az életét 12 éves korától kezdve. Gitáron és billentyűs hangszereken játszott és énekelt is, több együttesben. A bálokban, lakodalmakban való közreműködés sem volt tőle idegen. Tolnán él, két felnőtt gyereke és egy unokája van. Kedvelt szabadidős tevékenysége a repülőmodellek készítése.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában