Bonyhád

2023.02.12. 11:00

A nők kerültek főszerepbe a szakmai napon

Nők és lányok a tudományban világnap alkalmából szervezett egész napos rendhagyó szakmai napot február 11-én, szombaton Bonyhádon, a Völgységi Múzeum.

F. E.

dr. Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke is előadást tartott (Fotó: Vizin Balázs)

A nemzetközi nap elsődleges célja a nemek közötti egyenlőség eljuttatása a különböző tudomány területekre, melynek alkalmából nyolc előadást hallgathattak meg az érdeklődők a nap folyamán.  Az ENSZ által 2015 óta nyilvántartott világnap a hölgyek tudományban betöltött szerepére, illetve a tudományos-, főként a természettudományos és műszaki pályákon tapasztalható nehézségekre fókuszálja a figyelmet. A jelenlévőket Filóné Ferencz Ibolya a város polgármestere és dr. Farkas István Gergő, a múzeum igazgatója is köszöntötte.

– A Pécsi Tudományegyetemen 2019-ben életre hívott Nők a Tudományban – Nők nehezített pályán kezdeményezés három nemzetközi konferencia és megannyi szakmai rendezvényt követően most az egyik bázisát Bonyhádra, a Völgységi Múzeumba helyezte át – tudtuk meg J. Stefán Klára muzeológustól.

A Világnap apropóján 2023-ban a Nők a Tudományban Egyesület közreműködésével megrendezett szakmai napon a régió tudományos műhelyeinek kutatói mutatkoztak be, akik meséltek pályaválasztásuk motivációjáról és kutatásaikról, mentorszerepükről, az esetleges sztereotípiákról és a tudományos pályán átélt tapasztalataikról.

A muzeológus kiemelte, a rendezvény célja, hogy megismertesse a kutatói pálya lehetőségeivel az érdeklődőket, rávilágítson a műszaki-és természettudományos pályákban rejlő határtalan lehetőségekre, életpályák bemutatásával motivációval szolgálhasson, ráadásul a résztvevőknek rendkívüli személyiségű kutatókkal nyílik lehetősége személyes diskurzusra.

– Fontos fókuszba helyezni a hölgy kutatók pályáját a családalapítás és gyermekvállalás kérdéskörétől egészen a tudományos pályán történő eredmények eléréséig, azok elismeréséig – mondta J. Stefán Klára.

A nap folyamán többek közt dr. Kurucz Kornélia a PTE TTK Biológiai Intézetének adjunktusa és dr. Balázsi Katalin, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyréteg Fizikalaboratórium vezetője, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke is előadást tartott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában