Megállapodás

2023.02.07. 16:40

A Roszatom kis teljesítményű moduláris atomerőművet épít a burmai Mianmarban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kormányközi megállapodást írt alá az atomenergia békés célú felhasználása terén folytatott együttműködésről MioTein Kiavval, Mianmar tudományos és technológiai miniszterével Min Aung Hlaing miniszterelnök, az államtanács elnöke jelenlétében február 6-án Rangunban.

TEOL

Fotó (balról jobbra): Mio Tein Kiav, Mianmar tudományos és technológiai minisztere, Min Aung Hlaing miniszterelnök, az államtanács elnöke és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az aláírás után (Fotó: Roszatom)

A megállapodás részeként a felek együttműködnek egy kis teljesítményű moduláris atomerőművi projekt (SMR) megvalósításában a Mianmari Szövetségi Köztársaság területén. „A megállapodással nemcsak a kis teljesítményű atomerőművi projekt megvalósítása veszi kezdetét, hanem megkezdődik a nukleáris technológiák egyéb területeken való alkalmazása is, amely elősegíti az ország társadalmi és gazdasági fejlődését” – jelentette ki Min Aung Hlaing miniszterelnök, a mianmari államtanács elnöke.

Alekszej Lihacsov a megállapodás aláírása alkalmából arról beszélt, hogy új fejezet kezdődött az orosz-mianmari kapcsolatok terén, amely 75 éves múltra tekint vissza. Az új iparág létrehozása kétségtelenül pozitív hatással lesz Mianmar energetikai ágazatára, iparára és összességében a gazdaságára. A nukleáris technológia stabil és tiszta energiát biztosít az ország számára, jelentősen elősegíti a természettudományok fejlődését és magasan képzett munkaerőt biztosít. - Nagyra értékeljük, hogy Mianmar az orosz nukleáris technológiát választotta – hangsúlyozta a Roszatom vezérigazgatója.

A felek kiemelték, hogy a kormányközi megállapodás aláírása alapot teremt az együttműködés továbbfejlesztéséhez. A kormányközi megállapodást a Roszatom állami atomenergetikai konszern és a Mianmari Tudományos és Technológiai Minisztérium közös projektje, a Nukleáris Technológiai Tájékoztató Központ (ICAT) megnyitó ünnepségének keretében írták alá. A tájékoztató központ lehetőséget ad az ország lakosságának arra, hogy megismerje a nukleáris ipar és az atomerőművek működését, valamint bepillantást enged az atomenergia nem energetikai célú felhasználási lehetőségeibe is.

A Nukleáris Tájékoztató és Technológiai Központ a fiatalok érdeklődésének felkeltését is elősegíti, valamint új szintre emeli a mianmari nukleáris ipar fejlesztéséhez szükséges személyzet képzését. A Roszatom ranguni tájékoztató központja a huszonötödik ilyen intézmény, a külföldiek között a hatodik a sorban.

A központ megnyitása után Alekszej Lihacsov előadást tartott a mianmari műszaki egyetemek hallgatóinak az atomtechnológiákról, amelynek keretében a diákok kérdéseket tehettek fel a Roszatom vezetőjének.

A Roszatom állami atomenergetikai konszern már rendelkezik kis teljesítményű moduláris atomerőművi referenciával. A világ első úszó atomerőműve az orosz Távol-Keleten, Csukcsföldön, Pevek városában 2019 óta működik.

Jelenleg Jakutföldön a legújabb RITM-200 típusú reaktorral immár egy szárazföldi kis teljesítményű moduláris atomerőmű épül, amely az orosz atomjégtörő flotta hajóin negyven éve kifogástalanul működő lévő kis teljesítményű reaktorok üzemeltetésében szerzett tapasztalatok felhasználásával épül.

A kis teljesítményű moduláris reaktorok optimális megoldást nyújtanak a fenntartható és megbízható áramellátásra azokon a távoli vidékeken, ahol nincs központi villamosenergia-rendszer, illetve nem gazdaságos az arra való csatlakozás. A kis teljesítményű moduláris reaktorok kompaktak, skálázhatóak és bővíthető a rendszer, rövid építési idő, magas fokú biztonság és rendelkezésre állás jellemzi őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában