Adomány

2023.02.08. 19:00

Harmincnégy ezer kilogramm élelmiszert mentettek tavaly

Évente akár tízmillió forint értékű élelmiszert menthetnek meg és juttathatnak el rászorulókhoz annak a megállapodásnak a keretében, amit a Paks Kistérségi Szociális Központ az Élelmiszerbankkal kötött, és amelyet támogat Paks Önkormányzata – jelentette be egy korábbi sajtótájékoztatón Szabó Péter polgármester és Borbás László, a központ igazgatója.

Ábrahám-Gazsó Rita

Borbás László szerint az élelmiszeradományok sokat jelentenek a rászorulóknak

Forrás: TelePaks

Fotó: Szép Zsóka

Az Élelmiszerbankkal azóta is folyamatos és sikeres az együttműködés, 2022-ben már 35 millió forint értékben mentettek élelmiszert Pakson és a szociális központ illetékességi körébe tartozó településeken az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve – adta hírül a TelePaks. Az Élelmiszerbank több mint 34 ezer kilogramm élelmiszert adott át a központnak tavaly, ez nyilvántartásuk szerint meghaladta a 85 ezer forint értékű támogatást fejenként. 

– A teljes mennyiségből több mint 1 200 kilogrammot az Élelmiszerbank raktárából, 33 ezer kilogrammot meghaladó mennyiséget pedig áruházi élelmiszermentésből kapott a paksi intézmény – közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezetője, Szabó Szilvia. Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy több mint négyszáz családnak adtak át mentett élelmiszert az ellátási területükön, emellett támogatták a Paksi Életfa Idősek Otthonát, a hajléktalanok nappali melegedőjét és a nagycsaládosok egyesületével is szoros partneri kapcsolatban állnak. Jellemzően zöldségről, gyümölcsről és pékáruról van szó, ami az élelmiszermentésben partner áruházak polcairól kerül le. 

Az ilyen – lejárat előtti, minőségileg fogyasztható – élelmiszereket egyébként megsemmisítenék, így viszont nem mennek veszendőbe. Borbás László szerint egyre inkább érezhető, hogy ezek az élelmiszeradományok nagyon sokat jelentenek a családok életében; olyan rászorulók is igénylik, akikkel eddig nem találkoztak a szociális szakemberek. Hozzátette: az együttműködés a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel idén folytatódik, a programot Paks Város Önkormányzata gépjármű és humán erőforrás biztosításával is támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában