COVID-19

2023.02.08. 09:30

Hatalmas áttörést értek el a PTE kutatói

A RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei koronavírus-kutatásainak köszönhetően egy most kifejlesztett berendezéssel mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz egyaránt.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A kutatás eredményeképp a jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz ez az eljárás. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályázati támogatásából valósult meg, 127 millió forint felhasználásával.

A COVID-19 járvány kirobbanásától a kutatók sokat tettek annak érdekében, hogy mindent megtudjanak erről a kórokozóról, és megismerve azt, felvegyék vele a harcot. Ezek a kutatások azonban sok esetben olyan eredményeket hoztak, amelyek további felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban. A RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, valamint a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium az elmúlt két évben szoros együttműködésben egy olyan berendezést és vizsgálati eljárást fejlesztett ki, amely segítségével mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott immunválasz az emberi szervezetben. 

A projekt során a kutatóknak UVC fény segítségével sikerült a koronavírus örökítőanyagát úgy inaktiválni, hogy a vírust szerkezetében nem károsították, így nyílt lehetőség arra, hogy a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozni tudják. A PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumának szakemberei mind a wuhani, mind a delta variáns esetében bizonyították az inaktivációs hatást. A delta variáns esetében pedig állatkísérlet keretében is megvizsgálták az inaktivált vírus biztonságosságát és további felfedezést tettek. 

Az orron keresztül szervezetbe juttatott UVC-inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami bizonyíték a vakcinapotenciálra is. Ennek az eljárásnak nagy előnye továbbá, hogy a jövőben akár más kórokozók esetében is alkalmazható lesz.

Annak érdekében, hogy a COVID-19 által kiváltott immunválaszt pontosan mérni lehessen, a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani. Ezért a kutatók kidolgoztak egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is. A kidolgozott vírustisztítási megoldást más, állati vírusra is sikeresen tesztelték.

A vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a hazai kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcinaalapanyag fejlesztési platform kialakításával.

A PTE és a RoLink Biotechnology Kft. közös munkája bizonyíték az egyetemi ökoszisztéma és a biotechnológiai ipar hatékony együttműködésére, amely a hazai kutatás és innováció sikeres modelljének tekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában