Lakossági bejelentésre

2023.02.11. 17:03

Kilőtték a Szekszárdon károkat okozó vaddisznókat

Két vaddisznót lőtt ki pénteken este a szekszárdi vadásztársaság. Az állatok lakossági bejelentések szerint már több kárt okoztak egyes helyi utcákban.

Gazsó Rita

Két vaddisznót lőtt ki pénteken este a szekszárdi vadásztársaság. (Fotó: Makovics Kornél)

– Elég régóta próbáltuk elcsípni őket, ugyanis nagyon sok kárt okoztak a baktai domboldalban – tájékoztatta lapunkat a hír kapcsán Müller János, a Szekszárdi Aranyfürt Vadásztársaság elnöke. Mint megtudtuk, elég régóta, nyár végétől érkeznek a vaddisznók károkozásaival kapcsolatos lakossági bejelentések például a Rozsnyai utcából, a Bródy közből, ahol bejutottak a kertekbe, feltúrták azokat, sok helyen tönkre tették az öntözőberendezéseket.

A vadásztársaság elnöke elmondta, a kórházi napelempark területén találtak alkalmas helyet, egy rézsűt, ahol meg tudták lőni az állatokat úgy, hogy az nem jelentett veszélyt a környékbeliekre. Ehhez korábban már többször is engedélyt kértek a rendőrségtől. Úgy fogalmazott, tudták, hogy ide bejárnak, így megpróbálták itt elcsípni őket. A kilövésről egyébként előzetesen a környékbeli lakosságot is értesítették. 

Müller János jelezte, hogy péntek este 20 óra tájban sikerült meglőni a két süldő vaddisznót, amelyek fejenként olyan 50-60 kilogramm súlyúak lehettek. Mint a vadásztársaság elnöke elmondta, manapság gyakran előfordul, hogy bejárnak a vadállatok a városba. 

Az itt-ott felbukkanó őzektől abban különböznek a vaddisznók, hogy komoly károkat okoznak, tönkre teszik a kerítést, feltúrják a kertet, gyepet ennivaló után kutatva. A vaddisznók ugyanis a föld felső 5-6 centiméteres felső rétegében található pajorokkal, rovarokkal, csigákkal táplálkoznak. Emiatt túrják fel  talajt, akár többszázezer forintos, komolyabb károkat is okozva.

Gyurkovics János szekszárdi alpolgármester azt mondta, az elmúlt hetekben a lakossági bejelentéseket követően maga is több helyszínen járt és megtekintette a károkat. – A szekszárdi önkormányzat a vadásztársasággal összefogva igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy a vadállatok által a lakott területen okozott lakossági veszteségeket a minimálisra csökkentse – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában