Földrengés

2023.02.07. 15:30

Magyarok is segítenek Törökországban

A hétfő hajnalban történt földrengés Törökországban és Szíriában eddig több mint 4000 emberéletet követelt. Törökország felkérésére magyarok is segítik a mentést, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület elnökét kérdeztük az esettel kapcsolatban.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

Február hatodikán hajnalban erős földrengés - a Richter-skála szerinti 7,6-7,9-es erősségű földrengés - rázta meg Törökország középső, illetve Szíria északkeleti részét, majd később a nap folyamán több erős utórengés volt tapasztalható a két országban. A halálos áldozatok száma rendkívül magas, eddig több mint 4000 halottat számláltak.

Törökország nemzetközi segítséget kért, Magyarországról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata - ötven tűzoltó és keresőkutyák - indultak a segítségükre. Badacsonyi László a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület (SZKME) elnöke elmondta, Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője őket is megkereste, azonban forráshiány miatt sajnos nem tudtak velük menni Törökországba.

– Nagyon szívesen segítettünk volna mi is a bajbajutottakon, azonban sajnos anyagi okok miatt nem tudtunk Lászlóékkal kiutazni – válaszolta kérdésünkre a SZKME elnöke, majd hozzátette: Bár a kárpáti régióban egy ilyen horderejű földrengésre nincs nagyon esély, mégis a legfontosabb, hogy egy hasonló katasztrófa esetén azonnal hagyjuk el az épületet, amiben tartózkodunk. 

Sajnos a mostani eset kapcsán elmondhatjuk, hogy a legnagyobb probléma az volt, hogy az eset hajnalban történt, mindenki aludt, és ezért nem tudtak menekülni az emberek. A pár évvel ezelőtti szekszárdi gázrobbanás esetén az volt a szerencsénk, hogy hétköznap délelőtt történt az eset, így csak nagyon kevesen tartózkodtak otthon.

Badacsonyi László kiemelte, az első három nap van a legnagyobb esély arra, hogy túlélőket találjanak, ezért szorít az idő.

– Természetesen nincs kőbe vésve semmi, hiszen pont Lehoczki László Izményben nyolcvanhárom óra elteltével talált meg egy kislányt, de hetvenkét óra alatt van a legnagyobb esély arra, hogy valakit életben találjanak meg a romok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában