Teol.hu videó

2023.02.24. 20:00

Támogatásokról és elvárásokról is szó esett a szakmai fórumon (videó)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az agrártárca tartott közös szakmai fórumot pénteken, késő délután, Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, a szekszárdi és a környező települések gazdái, mezőgazdasági szakemberei számára. A fórumon részt vett dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár is, s az új agrártámogatási rendszerről és az Európai Unió mezőgazdasággal kapcsolatos elvárásairól esett a legtöbb szó.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az agrártárca tartott közös szakmai fórumot Szekszárdon. (Fotó: M. D,)

A résztvevőket elsőként dr. Zádori Iván a Pécsi Tudományegyetem KPV Karának dékánhelyettese köszöntötte, mert az egyetem nem csak helyet adott a fórumnak, hanem mert a karon a régóta folyó szőlész-borászképzés után évekkel ezelőtt elkezdődött a vidékfejlesztési agrármérnök képzés, a tavalyi évtől pedig a mezőgazdasági felsőfokú szakképzés is. Így az itt elhangzó előadások szorosan kapcsolódnak az egyetem oktatási kereteihez, mondhatni, tananyag is. 

Szintén köszöntőt mondott a fórumon Horváth István országgyűlési képviselő, aki most nem csak mint politikus, hanem lévén agrármérnök, mint szakember is résztvevője volt a tanácskozásnak. Mint elmondta, a következő hétéves európai uniós ciklusban kiemelten fontosak lesznek a vidékfejlesztési programhoz tartozó beruházások, s ennek a közös agrárpolitikának fontos pillérei a közvetlen és a termeléshez kötött támogatások, s az ökológiai gazdálkodás. Lényeges az is, hogy a fiatal gazdák bekapcsolódjanak ebbe a rendszerbe, mert csak így valósulhat meg az egészséges generációváltás, amely meghatározza, hogyan alakul a települések jövőképe, hogy maradnak-e ott a fiatalok.

Részt vett a fórumon dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki elmondta, 2022-ben hat százalékkal emelkedett Tolnában a szabadtéri tűzesetek száma, s ezek 99 százalékát emberi magatartás okozta. Beszélt arról, hogyan előzhetők meg az ilyen, legtöbb esetben hatalmas károkat okozó események, melyek során a drága termés, vagy több tízmilliós gép válik a lángok martalékává. Legfontosabb a megelőzés, mondta, fel kell mérni a tűzveszélyes részeket, s gondosan fel kell készíteni a földeken dolgozó gépeket. A tábornok hozott a felkészülést segítő teszteket is, és videón mutatta be a gondos előkészítés fontosságát.

A vidékfejlesztési program, amely a megújult Közös Agrárpolitika bázisa, óriási lehetőség a magyar vidék számára – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A következő néhány esztendőben 2891 milliárd forintnyi fejlesztéshez jut az agrárium. Ilyen korábban soha nem történt, most úgy valósulhat meg, hogy Magyarország az uniós forrásokat 80 százalékos hazai társfinanszírozással egészíti majd ki. Így, ha valaki a vidékfejlesztési programban nyer pályázatot gépbeszerzésre, korszerűsítésre, akkor minden száz forintból 80 a hazai, és 20 az uniós forrás. A kormány ezzel segíti a vidéket, az élelmiszergazdaságot, a magasabb hozzáadott értéket előállító élelmiszertermelést, s a biztos élelmiszerellátást. 

A fórumon beszéltek az agrárökológiai alapprogramról, amely zöldítésből és az agrár-környezetgazdálkodásból áll. Célja, hogy minél inkább természetbarát módon, a talajt védve történjen a termelés. Ez fontos lesz az áprilisban beadandó egységes kérelmek esetében is, addig fel kell a gazdáknak mérniük, hogy ezen a téren mit tehetnek. Ezért célszerű felkeresni a falugazdászokat, tőlük kaphatnak további segítséget, felvilágosítást. A szekszárdihoz hasonló fórum volt a napokban Dunaföldváron, s ilyen tartanak majd március 2-án Tamásiban is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában