A rendőrség irányításával, protokoll szerint keresték Gergőt

Nyári Gergő Dávid hétfői felkutatása érdekében együttműködött a rendőrség, a terrorelhárítás, a kutató mentők és természetesen számlálhatatlan civil. A kutatás a rendőrség irányításával a megszokott protokoll szerint zajlott le, amelyről egy részletes bejegyzésben a keresésben az elejétől résztvevő Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület írt.

Fotó: Kiss Albert

 A Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület arról számolt be, hogy hétfőn este 18 órakor érkezett a felkérés hozzájuk a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási központjából, melyben Tolna-Mözs területére kérték segítségünket egy eltűnt gyermek keresésében. Ezt követően félórán belül, hét fővel, technikai eszközeikkel és három személykövető kutyával elindultak a megadott helyszínre, ahol megérkezésükkor már folyt a keresés, amelyhez a helyszínen tartózkodó vezető rendőrségi ügyeletessel folytatott megbeszélés követően ők is csatlakoztak. 

Megkezdődött a személykövető kutyák indításához szükséges szagminta rögzítése és a környező utcák magánházainál található kamerák felkutatása, a felvételek megtekintése. Mint írták, a gyermek lakhelyén egy pulóverről sikerült az első szagmintát rögzíteni, így indították el az első személykövető kutyákat, a műveletet azonban a viharos erejű szél nagyon megnehezítette. 

A késő este folyamán sikerült bejutniuk a gyermek óvodájába, ahol az ott használt cipőjéről rögzítettek újabb szagmintát a rendőrségi kutyavezetővel közösen. A rendőrségi szolgálati kutyával együtt négy kutyát tudtak elindítani keresni. Az összes kutya egyértelműen egy irányt mutatott, így ennek megfelelően az adott területek élőerős átvizsgálása következett. A kamerák felvételeinek megtekintését követően sikerült megbizonyosodniuk arról, hogy a gyermek északi, észak-nyugati irányban nem közlekedett a lakott területen. 

A hajnali órákban a szél csendesedését követően ismét útnak indították kutyákat, amelynek eredményeként az eltűnés helyétől dél, délkeleti irányba fekvő erdős, cserjés, nádas területre jutottak, ahol azonban keresés közben a kutya és vezetője is egy szögesdrótba akadt, így a munkát ott meg kellett állítaniuk. A hatósági helikopter érkezése miatt a területet elhagyták. Egyértelműen megállapították, hogy az átvizsgált területen a gyermek nem tartózkodik, így a helyszínen tartózkodó rendőrökkel, polgárőrökkel közösen úgy döntöttek, hogy világosodás után onnan folytatják a keresést. 

Kedden reggel a Terror Elharítási Központ (TEK) koordinációja mellett folytatódott a gyermek keresése, adatok kielemzése. Az ország több pontjáról érkező segítő munkáját kellett irányítani, összefogni, illetve a területeket pontosan felosztani, melyet a TEK és a Szekszárdi Rendőrkapitányság, illetve a megyei főkapitányság állománya magas szinten meg is valósított. 

A több mint száz fő elosztását követően csatárláncba állva vizsgálták át a kijelölt területet a részvevők, melyet a jelenlévő területkutató kutyás egységek támogattak. Délután 16 óra környékén a keresésben résztvevő magánszemélyek az erdővel szemben lévő búzavetésben megpillantották a gyermeket, aki szerencsére épségben került meg – állt a bejegyzésben, amelyben egyúttal minden a keresésben résztvevőnek köszönetüket fejezték ki a segítségért.

Nyári Gergő Dávid eltűnése körülményeinek felderítése érdekében a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán büntetőeljárást indítottak kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt – tájékoztatta lapunkat szerda délután Komlósiné Kiss Anett a vármegye szóvivője, aki hozzátette, az eljárás során kollégái vizsgálni fogják a szülők esetleges felelősségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában