Álomkór

2023.03.27. 17:00

Jó lenne már időben felébredni

Többször melléütök a laptop billentyűin, érzem, nem vagyok az igazi. Álmosan írom ezeket a sorokat.

Szepesi László

Ma már jóval kevesebbet takarítunk meg az óraátállítással, mint évekkel ezelőtt

Forrás: Shutterstock

Aludtam volna még egy órát, de felvert a vekker, hisz' vasárnap hajnalban gyorsabban telt az idő. Az utcán, a hideg szél, csepergő eső ellenére sem igyekeznek, inkább álmosan ballagnak az emberek. Tanárismerősöm mondta, hogy főleg a kisdiákok, de még a kamaszok is kevésbé figyelnek az óra alatt, más szakemberek pedig arról beszélnek, nagyon megterheli az emberi szervezetet a biológiai óra ráncigálása.  

Jó száz éve, az első világháború idején a téli és nyári időszámítást a szén megtakarításával indokolták, hogy így télen később van reggel, később kell a kályhában befűteni. Hamarosan hozzátették, nyáron meg később van este, amikor a villanyt fel kell gyújtani. Viszont ma már sok lakásban automata kazán, vagy távfűtés van, a régi izzólámpák helyén pedig LED-ek világítanak, s egy tíz-tizenöt wattos több fényt ad, mint a hajdani százas villanykörte. Negyedére, ötödére csökkent világításkor az áramfogyasztás, jóval kevesebbet takarítunk meg, mint évekkel ezelőtt. 

Az Európai Parlament plenáris ülésén négy éve már döntöttek arról, hogy két éven belül végleg eltörlik ezt a biológiai óránkat fel-fel borító időállítgatást, de jött a vírus, és bizonyára voltak fontosabb dolgok is. Meg közben folyt, folyik a vita, nem csak országokon belül, hanem országok között is, hogy melyik maradjon meg, a téli, vagy a nyári módi. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában