Tücsökpor

2023.03.20. 18:07

És még valami...

Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a házi tücsökből előállított por új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről.

Wessely Gábor

Illusztráció: Shutterstock

Az EU-ban csak az uniós jegyzékbe felvett élelmiszerek hozhatók forgalomba. A gyártó cég kérelmezte a tücsökpor felvételét a listára. A bizottság tudományos szakvéleményt kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. A hatóság ezért fizetett emberei munkába kezdtek, majd megállapították, hogy a tücsökpor eleget tesz a forgalombahozatali feltételeknek, de allergén szempontból is meg kell vizsgálni. 

A bizottság keresni kezdte ennek a lehetőségét, már csak azért is, mert kimutatták, hogy egyes rákokból és puhatestűekből allergén reakciót vált ki a tücsökpor. Konzultáltak a kérelmező céggel is. A cég közölte, hogy már végeztek tudományos, mikrobiológiai, fehérjeemészthetőségi és egyéb vizsgálatokat ‒ mindent a legnagyobb rendben találtak ‒, ám a részletek nem publikusak. 

A bizottság mindezek figyelembevételével engedélyezte a tücsökpor uniós piacon történő forgalomba hozatalát.  Felhasználható többek között az általános népességnek szánt sokmagvas kenyerekben, kekszekben, müzliszeletekben, szószokban, burgonyatermékekben, pizzákban, snackekben, sörszerű italokban, egyes édességekben. 

Kemény meló a jogalkotás! És mindig maradnak megválaszolatlan kérdések. A rákokat vajon miért ingerli a tücsökpor?  Kik tartoznak az általános népességbe? És még valami…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában