2023.03.20. 18:07
És még valami...
Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a házi tücsökből előállított por új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről.
Illusztráció: Shutterstock
Az EU-ban csak az uniós jegyzékbe felvett élelmiszerek hozhatók forgalomba. A gyártó cég kérelmezte a tücsökpor felvételét a listára. A bizottság tudományos szakvéleményt kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. A hatóság ezért fizetett emberei munkába kezdtek, majd megállapították, hogy a tücsökpor eleget tesz a forgalombahozatali feltételeknek, de allergén szempontból is meg kell vizsgálni.
A bizottság keresni kezdte ennek a lehetőségét, már csak azért is, mert kimutatták, hogy egyes rákokból és puhatestűekből allergén reakciót vált ki a tücsökpor. Konzultáltak a kérelmező céggel is. A cég közölte, hogy már végeztek tudományos, mikrobiológiai, fehérjeemészthetőségi és egyéb vizsgálatokat ‒ mindent a legnagyobb rendben találtak ‒, ám a részletek nem publikusak.
A bizottság mindezek figyelembevételével engedélyezte a tücsökpor uniós piacon történő forgalomba hozatalát. Felhasználható többek között az általános népességnek szánt sokmagvas kenyerekben, kekszekben, müzliszeletekben, szószokban, burgonyatermékekben, pizzákban, snackekben, sörszerű italokban, egyes édességekben.
Kemény meló a jogalkotás! És mindig maradnak megválaszolatlan kérdések. A rákokat vajon miért ingerli a tücsökpor? Kik tartoznak az általános népességbe? És még valami…