Utazás

2023.03.18. 15:22

Hozzánk is jönnek külföldi turisták

Huszonöt százalékkal több külföldi turista érkezett hazánkba 2022 utolsó negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Tolna vármegyébe, Szekszárdra általában német ajkúak és olaszok látogatnak.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

Fotós: Studio Romantic

Külföldiek beutaztatásával ugyan nem foglalkoznak, ám külföldi csoportokkal igen, mondta Kristóf Istvánné szekszárdi utazásiiroda-tulajdonos. Ők általában a híres szekszárdi fesztiválra, a Szekszárdi Szüreti Napokra érkeznek hozzánk leginkább német területekről, valamint Olaszországból. Általában két-három éjszakát töltenek Tolna vármegyében. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban közzétett adatai szerint a beutazók kiadásainak összege a múlt év utolsó három hónapjában meghaladta a covid-járvány előtti szintet. A külföldiek ekkor 10,9 millió alkalommal utaztak hazánkba, és 542 milliárd forintot költöttek el nálunk. 

A magyarok külföldi utazásainak száma huszonkét százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Összesen 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre, és 262 milliárd forintot költöttek utazásaik során.

– Mi is azt tapasztaltuk, hogy ebben az időszakban emelkedett a külföldre utazások száma – tette hozzá Kristóf Istvánné szekszárdi utazásiiroda-tulajdonos.

A KSH közölte, hogy a múlt év utolsó negyedéves időszakában a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre. Huszonkét százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. Az egynapos utazások száma tizenkét százalékkal, a többnaposoké negyvenkét százalékkal nőtt. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Szerbiába látogattak, az utazások kétharmada ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek utazásaik során külföldön, öt százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron hatvanöt százalékkal többet, 262 milliárd forintot költöttek. Egy utazó napi átlagos költése huszonkétezer forintot tett ki.

A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is számottevően, huszonnyolc százalékkal nőtt, mindez az általános árszínvonal-emelkedéssel együtt eredményezte az elköltött összeg jelentős bővülését. 

Az októbertől decemberig tartó időszakban a legnagyobb összeget Ausztriában költötték el az utazók (49 milliárd forintot), de számottevő volt a Németországba és az Olaszországba látogatók költése is (36 milliárd és 24 milliárd forint).

A magyar állampolgárok az egész tavalyi évet figyelembe véve tizennyolc millió alkalommal utaztak külföldre, harminchat százalékkal többször, mint 2021-ben.

 

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában