Jobb félni, mint...

2023.03.20. 16:08

Így tedd biztonságosabbá otthonodat a földrengések ellen

Pusztító földrengés rombolt Törökországban… A szomorúság mellett, ez egy intő jel számunkra, hogy nekünk is vigyáznunk kell.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Február eleje óta folyamatosan reng a föld Törökországban, a földrengés által érintett terület egyre nagyobb. A helyszíni mentéshez a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába tartozó Visnyei Adorján Zsoltot is kivezényelték, aki tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentett ki a romok alól a Hunor Mentőszervezet tagjaival közösen. 

Mint arról írtunk, dr. Hábermayer Tamást, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét is kiválasztották a Törökországban működő EU polgári védelmi csoportba. Az ezredes február 21-én érkezett meg a helyszínre. 

De van-e okunk tartani egy hasonló természeti katasztrófától itt, Magyarországon? A lakáskultura.hu most összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amiket mi is magunk megtehetünk egy biztonságosabb otthonért.

Nemrég Romániban is megmozdult a föld, és ez gondolkodásre késztette a tudósokat, sajnos ahogy a mondás is tartja az “ördög sosem alszik”. Bár az ország adottságai okán mi kevésbé vagyunk veszélyezettetek, azért nem árt óvatosnak lennünk. Bemutatjuk, hogyan teheted otthonodat biztonságosabbá, illetve miként cselekedj, ha megtörtént a baj.

Így tedd biztonságosabbá az otthonod

  1. A földrengés során a nehéz tárgyak nagyon veszélyessé válhatnak, ezért fontos, hogy azokat megfelelően rögzítsük. Például a szekrényeket és polcokat érdemes falhoz fúrni. Így megelőzhetjük, hogy ráboruljanak vagy ráessenek valakire, ezzel még nagyobb kárt okozva.
  2. Ellenőrizzük az otthonunkat, és javítsuk ki az olyan problémákat, mint például a szétszakadt kábeleket, repedéseket az ablakokon, ajtókon, ahol a beázás és az esetleges balesetek veszélye fennállhat. Ez azért szükséges, mert a repedések miatt az üvegszilánkok a lakásba is berepülhetnek. Legfontosabb, hogy az áramos vezetékeken ne legyen sérülés!
  3. Készítsünk elő egy mentőcsomagot, amelyben legyenek alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, ásványvizek, elsősegély csomag. Az élelmiszerkészletet rendszeresen frissítsük, és ne feledjük, hogy ha van háziállatunk, akkor számára is gondoskodjunk eledelről, szükséges gyógyszerekről.
  4. Ha van gázcsap a lakásban a földrengés után azonnal zárjuk azt el. Ez segíthet megelőzni a gázrobbanásokat és a tűzeseteket. Ezen kívül ha van időnk, kapcsoljuk ki az összes elektromos berendezést és vízcsapokat, mert ezek is súlyos károkat okozhatnak.

A teljes cikket a ide kattintva, a Lakáskultúra weboldalon olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában