Segítenek az értelmi fejlődésükben akadályozottakon

2023.03.29. 17:00

Két gimnazista önkéntesnek áll

Sok tévhit övezi az értelmi fejlődésükben akadályozott embereket. A szövetség elnöke gimnazistáknak tartott előadást. A foglalkozás ígéretes hozadékkal zárult.

Szeri Árpád

Dr. Garay Zoltánné és a két önkéntes: a 10. B. osztályos Szabó Zsóka (bal oldalon) és Biró Debóra (Beküldött fotó)

Enyhe szorongást is érzett dr. Garay Zoltánné azokon a fiatalokon, akik a közelmúltban tartott Garay-nap alkalmával érkeztek előadására. Az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezetének elnöke nem lepődött meg ezen a magatartáson. Hiszen rendszeresen szembesül azzal, hogy a többségi társadalom alig tud valamit – avagy, ami sokkal rosszabb: alig akar tudni valamit – az értelmi fejlődésükben akadályozott emberekről.

– Ezért is tartom példamutatónak azt, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium meghívott bennünket az említett rendezvényükre – mondta el lapunknak dr. Garay Zoltánné. – Ez úton is hadd fejezzem ki köszönetemet az intézmény vezetésének. Meggyőződésem, hogy a színes programokat kínáló Garay Nap a különböző fogyatékossággal élő emberek csoportjait összefogó civil szervezetek bevonásával többlet értékkel gyarapodott.

Különösen fontos, hogy a fiatal korosztály is nyerjen betekintést az értelmi fejlődésükben akadályozott emberek életébe, mindennapjaiba, megsegítésük módszereibe. Hiszen közreműködésükkel, a társadalmi szemlélet formálásával szélesedik az elfogadó, befogadó kör. A fiatalok, mint a felnövekvő nemzedék tagjai, már ismeretekkel és remélem, közös programokkal is tudják majd közvetíteni a többségi társadalom számára az értelmi sérültek értékeit; így például szeretetéhségüket, őszinte szeretni tudásukat.

Újabb és újabb lépésekkel segíthetik az esélyegyenlőség megvalósulását, a rászorulók jogainak érvényesítését. Ezeknek a céloknak a jegyében tartottam meg előadásomat, melyben egyaránt szerepelt életképek felvázolása és interaktív beszélgetés. Külön is kitértem a közhasznú szervezeten belül működő, Önálló Életviteli Centrum munkájára, melynek lényege a sérültek önálló életvezetésre való felkészítése.

A diákok a kezdeti visszafogottság után – elfogadva a bátorítást, segítést – már oldott hangulatban, mindvégig figyelmesen, érdeklődve vettek részt az ismereteket nyújtó, illetve ötletekkel szolgáló programon. Sőt, az előadás kellemes meglepetéssel, váratlan és igen ígéretes hozadékkal zárult. A foglalkozás végén ugyanis két gimnazista ott maradt a teremben, és közölte az elnökkel: a jövőben szeretnének önkéntesként dolgozni sérült honfitársaik javára.

– Nagyon tetszett az előadás, melynek köszönhetően már sokkal jobban tudom, hogy milyen lehet az értelmi fejlődésükben akadályozott emberek élete – fogalmazott Szabó Zsóka, az egyik önkéntes. – Nem könnyű, ezért szeretnék segíteni nekik, már várom a feladatokat. Logopédusnak készülök, ezen a téren is hasznosítani kívánom majd tudásomat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában