Felhívás

2023.03.26. 09:10

Kilenc bírósági ülnököt választanak Szekszárdon, várják a javaslatokat!

Kilenc bírósági ülnököt választanak Szekszárdon. Az ülnökök személyére vonatkozó javaslatokat április 12-én 17 óráig várják – tájékoztatott az önkormányzat a város honlapján.

TEOL

Novák Katalin köztársasági elnök a bírósági ülnökök megválasztását március 7. és április 30. közé tűzte ki. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a 24.SZ/2023.(II.15.) OBHE határozatában megállapította az egyes bíróságokhoz megválasztandó ülnökök számát. Ennek megfelelően Szekszárdon összesen kilenc bírósági ülnököt választanak. Az ülnökök közül hármat a Szekszárdi Törvényszékre, hatot a Szekszárdi Járásbíróságra delegálnak. 

A Szekszárdi Járásbíróság épülete. Fotó: TEOL

A jelöléseket április 12-én (szerda) 17 óráig személyesen a polgármesteri hivatal jegyzői titkárságához (Szekszárd, Béla király tér 8., I. emelet 103), vagy postai úton Szekszárd Megyei Jogú Város Jegyzőjének címezve (dr. Gábor Ferenc jegyző, 7100 Szekszárd, Pf. 83.) lehet benyújtani.

Az ülnököket a szekszárdi közgyűlés várhatóan a 2023. áprilisi rendes ülésén választja meg – olvasható a szekszard.hu.

Ki lehet bírósági ülnök?

Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A Bjt. a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban és a katonai büntetőeljárásban eljáró katonai tanácsok ülnökeire további speciális feltételeket állapít meg.

Az ülnököket nagykorú magyar állampolgárok, helyi önkormányzatok és egyesületek, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban eljáró ülnököket a tantestületek, érdek-képviseleti szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek, a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei, míg a katonai ülnököket a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek illetékes parancsnokai jelölik.

A bírósági ülnököket a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg. A katonai ülnököket a rendfokozatuknak megfelelő állománygyűlésen választják meg.

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököt a tisztsége gyakorlásának idejére távolléti díj, illetőleg tiszteletdíj illeti meg.

A bírósági ülnökök választásáról ide kattintva találhat bővebb információt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában