Az ország legjobbjai

2023.03.24. 07:00

Pompás terítékek, ételek kerültek ki a kezeik alól

Nagy volt a nyüzsgés március 22-én délután és március 23-án egész nap a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolában, Szekszárdon. A VI. Országos Schnitta Sámuel Szakmai Csapatverseny döntőjének adott otthon az iskola megújult épületében, ahol az ország hét iskolájának csapatai mérték össze tudásukat a vendéglátóipar három kiemelt helyszínén, a vendégtérben, a konyhában és a cukrász műhelyben.

Munkatársunktól

Az ország hét iskolájának csapatai mérték össze tudásukat.

Fotó: Denes Martonfai

A fiatalok igen komoly feladatokat teljesítettek, pompás terítékek, ételek kerültek ki a kezeik alól. Talán elég, ha a hunyadis csapat gálaebéd menüjét idézzük. A pincér tanulók által megterített asztalra elsőként petrezselymes fűszervaj került zöldolívás vágott zsemlével. Ezt követően karalábé-krémlevest szolgáltak fel, körtével és szárított sonkával. A menü következő eleme bőrén sült fogasfilé volt quinoás lecsóval. 

Ezt követően szarvasgerincet szervíroztak egészben, csokoládés syrahmártással, márványsajtos Yorkshire pudinggal és zellertextúrákkal. A menüsor zárásaként omlós breton mentonit fogyaszthattak a gálaebéd résztvevői citromkrémmel és meringue-gel. A gálaebédet teljes egészében a szakács, cukrász és pincér tanulók bonyolították le. Munkájukat, az ételeket és a szervírozást a kiemelkedő szakamberek alkotta zsűri ítélte meg, de a gálaebéd vendégei is élvezhették.

A verseny első napjáról szóló írásunkat ide kattintva olvashatja el. A verseny második napján, miközben a tanulók gőzerővel dolgoztak, szakmai előadások is zajlottak az iskolában, melyek révén a résztvevők jobban megismerhették a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesületet, a hungarikumok világát, a szekszárdi borvidéket, a vadak gasztronómiai értékeit, és a kávékról szintén többet megtudhattak. Utóbbi három előadás során meg is ízlelhette a „témát” a hallgatóság.

A Hunyadi Mátyás Technikum számára nagy megtiszteltetés és nagy kihívás volt a verseny szervezése. Szőke Anikó, az iskola turisztika-vendéglátás munkaközösség vezetője, valamint a Schnitta Sámuel MÉK Egyesület dél-dunántúli régióelnöke és Rittbergerné Fürj Anikó szakmai igazgatóhelyettes látta el a főszervezői feladatokat. 

– Szeretnénk megköszönni a vállalkozásoknak, magánszemélyeknek, akik támogatták a szakmai rendezvényt, nélkülük nem valósulhatott volna meg. A szakmai oktatók, felkészítők munkája is elengedhetetlen volt a verseny gördülékeny lebonyolításához – mondta Szőke Anikó. Hozzátette, az iskolai jó előkészítésnek, a versenyző fiatalok szakmai felkészültségének köszönhetően zökkenőmentesen, jó hangulatban zajlott le a megmérettetés.

Tóth Ákos a versenyen szakács feladatok ellátásában vett részt. – Minden úgy zajlott, ahogyan reméltük, de előkerült néhány faktor, amire nem számítottunk. A felkészülés során begyakoroltuk a menü elkészítését, de nem számoltunk a vendégek eltérő étkezési szokásaival, így a főételre egy kicsit várniuk kellett – mondta a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Technikum 13. osztályos vendéglátás-szervező tanulója. 

Hozzátette, sok idejük volt, és ahogyan a többi csapat, ők is igyekeztek kihasználni minden percet. Számukra jó hangulatban telt a verseny, az utolsó egy óra jelentett nagyobb kihívást, amikor minden ételnek egyszerre kellett készen lennie. Összességében jó tapasztalatnak ítélte meg a részvételt.

Elmondható, hogy a közel 6 millió forintos összdíjazású versenyen minden csapat nyert, és a hasznos tapasztalatok, az újonnan született barátságok mellett értékes ajándékokkal térhetett haza.

Első helyezett:

Magán Kereskedelmi Akadémia, Párkány

A csapat tagjai:
Csapatvezető: Bottyán Szilvia
Kalmár Elizabeth – pincér
Kalmár Evelyn – pincér
Domonkos Beáta – cukrász
Surányi Éva – szakács
Ferner Valentína – szakács

Második helyezett:

Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc

A csapat tagjai:

Csapatvezető: Cserei Lászlóné
Császár Beáta – cukrász
Jámbor Balázs – felszolgáló
Radványi Szilárd – felszolgáló
Kosztra Maja – szakács
Heinisch Gabriella – szakács

Harmadik helyezett:

Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum, Győr

A csapat tagjai

Csapatvezető: Bódis István Sándor
Kiss Alíz – felszolgáló
Koczor Laura – felszolgáló
Németh Csenge Mercédesz – cukrász
Börzsei Benedek – szakács
Varga Botond György – szakács

Negyedik helyezettek:

Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézménye, Kisújszállás

A csapat tagjai

Csapatvezető: Hajdú-Ráfis Tamás
Borók-Viktória Gréta – cukrász
Kalmár Zsolt – felszolgáló
Sándor Tünde Kata – felszolgáló
Boros Amanda – szakács
Szekeres Máté – szakács

Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, Ajka

A csapat tagjai

Csapatvezető: Varga Zoltán
Hoffmann Hanna Réka – cukrász
Csipszer Nóra – felszolgáló
Kalányos Dzsenifer Bianka – felszolgáló
Nemes Mátyás – felszolgáló
Szabó Karina – szakács

Tolna Megyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Szekszárd

A csapat tagjai

Csapatvezető: Bakonyiné Pozsár Katalin Nikolett
Häckl Katalin – cukrász
Vékony Vanda Viktória – felszolgáló
Deli Máté – felszolgáló
Tóth Ákos – szakács
Vadász Péter – szakács

Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, Debrecen

A csapat tagjai

Csapatvezető: Hodosi Balázs
Bakos Fanni Enikő – cukrász
Veress Mónika Viktória – felszolgáló
Bedics Károly Róbert – felszolgáló
Páli Andrea Szilvia – szakács
Horgos Raymond Alexander – szakács

A legjobb szakács csapat különdíj:

Kosztra  Maja, Heinisch Gabriella - Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc

A legjobb cukrász munkáért különdíj:

Domonkos Beáta - Magán Kereskedelmi Akadémia, Párkány      

A legjobb pincér élőmunkáért járó különdíj:

Jámbor Balázs, Radványi Szilárd - Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában