Rossz viszony

2023.03.02. 07:00

Szálkának érezték magukat a polgármester szemében, feloszlatta magát a német önkormányzat

Rendkívüli testületi ülésen döntött az önfeloszlatásról Kismányok német önkormányzata. Az immár volt elnök úgy látja: nem élhetett a szólás szabadságával. A polgármesterrel nincs beszélő viszonyban.

Szeri Árpád

Feloszlatta magát a Kismányoki Német Önkormányzat. Tette ezt annak ellenére, hogy a vármegyében azon szerveződések közé tartozott, melyek tartalmas tevékenységgel hívták fel magukra a figyelmet. Igazolják ezt az állítást azok a rendezvények is – köztük megemlékezések, kút felújítás, emlékhely kialakítás a német ősök sírkeresztjeiből, könyv bemutató, kirándulás – , melyekről lapunk is rendszeresen hírt adott. Tavaly dr. Szili Katalin, az országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott fogadta el a Kismányoki Német Önkormányzat meghívását a Hősök Napjára és tartott beszédet.

Simon Lászlóné, a Német Önkormányzat volt elnöke. Fotó: Makovics Kornél

Mindezek ismeretében kiváltképp jogos a kérdés: mi az oka ilyen mozgalmas és elismerésre méltó működés mellett az önfeloszlatásnak?

Erre hivatalos választ idézhetünk, hiszen birtokunkban van Simon Lászlóné, a KNÖ elnökének a rendkívüli testületi ülésen tett előterjesztése. Ebben így fogalmazott: „Már évek óta az látszik, hogy a Kismányoki Német Önkormányzat csak szálka a Nagymányoki Közös Önkormányzati Hivatal szemében – de főleg a kismányoki polgármesterében – , akik csak szükséges rossznak tekintenek bennünket.”

Az elnök asszony a fentiekhez hozzátette: azzal szembesült, hogy a községi önkormányzat ülésein nem kérik ki a véleményüket, csak a németséggel kapcsolatos anyagokat kapják meg, hozzászólási joguk kizárólag az egyebek napirendi pontnál lehet. 

– Nekünk feltett szándékunk volt, hogy nemcsak a németség, hanem az egész falu javára igyekszünk tevékenykedni – folytatta. – Túl kicsi ez a falu ahhoz, hogy ne fogjon össze mindenki. Ehhez képest nem lehetett szavunk például a települési szociális rendelet, a lakhatási támogatás, az éves közművelődési program tárgyalásakor, holott – véleményünk szerint – ezek a témák is érintik a helyi németajkú lakosságot. Tanácskozási joggal ugyan a községi önkormányzat testületi ülésein részt vehettem, de az egyes napirendi pontokhoz hozzá szólni nem tudtam, mivel azzal kapcsolatos előterjesztést nem kaptam. Éppen ezért úgy éreztük, hogy sem a szólásszabadságot, sem az esélyegyenlőséget, valamint az egyenlő bánásmódhoz való jogot számunkra Kismányok község polgármestere nem biztosította a testületi üléseken.

Bőte István, Kismányok polgármestere Fotók: Makovics Kornél

Ugyancsak fájó pont a helyi német önkormányzat számára a Német Nemzetiségi Tájház ügye. Simon Lászlóné attól tart, hogy a községi tulajdonú létesítményben, miután szünetel benne az áramszolgáltatás, a hideg, a nyirkosság miatt károsodnak az ott felhalmozott értékek.

– Már gondoltunk arra, hogy pályázunk az állag felújítást biztosító, az eszközök, berendezések, ruházatok állagát megóvó forrásokra –  folytatta a volt elnök. – Ezért is kértük a tulajdonjog átruházását a német önkormányzat javára. Azt a választ kaptuk, hogy szó sem lehet róla. Ezzel együtt polgármester úr – akivel közel húsz éve ismerjük egymást – gyakorlatilag nem áll szóba velem.

A személyes viszony valóban megromlott a német önkormányzat immár volt elnöke, illetve a település jelenlegi vezetője között. Ezt nem más erősítette meg, mint Bőte István, Kismányok polgármestere, akit szintén megkerestünk. Nyilatkozott is, de később az volt a kérése, hogy lapunk tekintsen el véleményének közreadásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában