Keresztény értékrend mentén

2023.04.01. 07:00

2023 a beruházások és a kerek évfordulók éve Dombóváron

Várossá avatásának 53. évfordulóját ünnepli ma Dombóvár, koncertek, gálaest, városi kitüntetések átadása, nagyszabású szabadtéri utcabál emeli a rendezvénysorozat fényét. Számos beruházás, felújítási munka indult, illetve indul el ebben az évben a településen, de esik szó alábbi írásunkban a sportéletről és országos rendezvényekről is.

Varga Szilvia

Dombóvár A konstruktív együttműködésnek köszönhetően sikerült megoldást találni az újabb kihívásokra 2022-ben is. Az intézmények, sport- és civil szervezetek is érintettek voltak a feladatokban, mindenki magáénak érezte és érzi a mai napig az intézkedések felelősségét. Az egyik legnagyobb eredmény volt ebben a kérdéskörben, hogy egész évben üzemelhetett a sport­uszoda, nem kellett bezárni a létesítményt. 

Pintér Szilárd polgármester és Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője a PJ TOP MIX Kft. csarnokának átadóünnepségén, ami a 2023-as év elején történt. Fotó: Dombóvár önkormányzata

Az elvárt megtakarítási csomagot teljesíteni tudtuk, úgyhogy a közvilágítás szűkítésére nem került sor, és ezt nem is tervezzük a jövőben sem. Azonban voltak olyan döntések, amelyek a lakosságot kedvezőtlenül érintették. A 2021-ben népszerű műjégpálya üzemeltetésének lehetőségét 2022-ben nem volt lehetőség biztosítani a magas energiaárak miatt – tájékoztatott Pintér Szilárd polgármester. 

Számos beruházás, felújítás indult, indul 

A Szabadság utcai orvosi rendelő felújításának második üteme megkezdődött márciusban. A város második legnagyobb járóbeteg-ellátó intézményében egy új rendelő kerül kialakításra, és a többi rendelővel egyetemben az alábbi munkákat végzi el a kivitelező: az aljzat szigetelése és a belső nyílászárók cseréje, új hideg- és melegburkolat kiépítése, az épület fűtési rendszerének korszerűsítése, a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetési rendszer felújítása, valamint akadálymentes vécé kialakítására is sor kerül. A beruházás a tervek szerint nyár végére befejeződik, és az orvosok visszaköltözhetnek a korszerű épületbe. A volt zeneiskola felújításának megkezdését áprilisra tervezik. 

Az Ady és a Fő utcákban a csapadékvíz-elvezető rendszer 1,2 milliárd forint összértékű felújítása a közeljövőben elindul, remélhetőleg az év végére el is készül. A római katolikus egyházhoz kapcsolódó két nagy léptékű projekt is megvalósul 2023-ban. Az Arany János téren a Jézus Szíve-templom felújítása már elkezdődött, az új óvoda építése a közeljövőben várható. 

Kondor Péter és Felföldi László püspök urak. Fotó: Dombóvár önkormányzata

A térségi sportcentrum esetében a kiviteli tervek ellenőrzése után, tavasszal kerül sor a közbeszerzési eljárás kiírására, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy ősszel megtörténjen az alapkőletétel. Az SZTK felújításának I. ütemére a beszerzési eljárást lefolytatták, a közeljövőben elindulhat az intézmény felújítása, amely remélhetőleg az első lépés a teljes körű korszerűsítés tekintetében. A több évtizede elhanyagolt, beltéri utak állapotának javítására is nagy összegű források érkeznek 2023-ban Dombóvárra, melyre régóta vár a lakosság – tette hozzá a város vezetője. 

Várossá avatásának 53. évfordulóját ünnepli ma Dombóvár. A Csík Zenekar és Kovács Kati sztárvendégek segítségével teszik méltóvá a születésnapot, szombat estére a The Connector együttest kérték fel, akik egy nagyszabású, szabadtéri utcabálra várják az érdeklődőket. 

Négy országos rendezvény házigazdája lesz Dombóvár 

Kivételesen sok program, esemény várja az érdeklődőket 2023-ban. A XXII. Alfa Romeo Club Magyarország – Selénia Rally és a Magyarországi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatok éves közgyűlése is a településen kerül megrendezésre május 13-án, a Szív Egyesületek Országos Találkozójának lebonyolítására a helyi sport- és civil szervezetekkel összefogva készül az önkormányzat augusztus végére. Többéves hagyomány a Dombóvári Művészeti Iskolának köszönhetően a Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok Országos Versenye, mely idén negyedik alkalommal nagy érdeklődés mellett zajlik majd. A Tolna Vármegyei Vadásznapot öt év után újra a Szigeterdőben rendezik, már javában folynak ennek előkészületi munkálatai. 
Hagyományos, több ezer embert megmozgató koncertsorozatra is készül az önkormányzat. Öt kiemelt ünnep alkalmával öt különböző városrészben tartják már évről évre a közösségi eseményeket. Az Anna-napi búcsú alkalmával Vastag Csaba, augusztus 19-én Balázs Klári és Korda György, az Őszi Fesztiválon Márió, a harmonikás látogat a városba. 

„Gunaras 50” elnevezésű rendezvénysorozat 

A tavaly bevezetett új rendezvény, a Rock Majális – amely igen népszerűnek bizonyult – május 19–20-án Gunarasban kerül megrendezésre a fürdő kiépülésének ötven­éves évfordulója alkalmából. Szombaton egész délután a félévszázados ünnep köré szerveződnek programok, este a P. Mobil együttest hallhatja a közönség. A szervezők rendezvénysorozattal készülnek a kerek születésnapra május 13. és szeptember 2. között. Ezenkívül még két jeles évforduló köré terveznek programokat. Szintén ötven éves a Dombóvári Spartacus Egyesület, amely anno az úszósportágat is magába foglaló szervezet volt. 

Lázasan készülnek az egykori vezetők és edzők az önkormányzattal és a jelenlegi stábbal együtt a szeptember 2-án megtartandó, nagyszabású úszótalálkozóra. Közel ötszáz vendéget várnak majd az eseményre, amely a „Gunaras 50 elnevezésű rendezvénysorozat” záróprogramja lesz. 
A dombóvári Szigeterdőben 1973 májusában állították fel Horvay János szobrászművész monumentális emlékművét, a Kossuth-szoborcsoportot, erről is megemlékeznek a településen. A város rendezvénynaptárába került ismét a civil közösségek és intézmények körében igen népszerű Döry Lecsófesztivál, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat legnagyobb rendezvénye, a DOM-BOR-FESZT helyi borünnep is. 

Az előző év után 2023-ban sem maradhat a város vasutasünnep nélkül. Dombóvár fejlődése, várossá válása a vasútnak köszönhető. A Dombóvár–Zákány vasútvonal 150 éves évfordulóján tavaly volt ünneplés, színes programok, idén a Dombóvár–Bátaszék pályaszakasz éri meg ezt a szép kort. 
 

Sok minden változik, átalakul, fejlődik Dombóváron 

Az oktatási és nevelési intézményekben, a szociális szolgáltatásban számos előrelépés történt az elmúlt években a közös munka eredményeként. 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lett a fenntartója a város legnagyobb idősek otthonának, s átvállalta az önkormányzat kötelező feladatát képező szociális étkeztetés ellátását 2022. január 1-jétől, mindemellett a Herceg Esterházy Miklós Technikum fenntartását is vállalta a szeretetszolgálat. 
A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány két évvel ezelőtt elindította a Dombóvári Új Esély Központot; a szenvedélybetegek ellátásában, a házi segítségnyújtásban és szociális étkeztetésben vállaltak szerepet – foglalta össze Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere. Elmondta, hogy Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néven, a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alatt folytatja a fennállásának 40 éves évfordulóját ünneplő oktatási intézmény a munkát 2022. szeptember 1-jétől. 

Elkészült és átadták 2022-ben a megújult és kibővített Tündérkert Bölcsődét és a Dombóvári József Attila Általános Iskola épületét. A Dombóvári Margaréta Református Óvoda bővítése is megtörtént. 2023-ban négycsoportos új katolikus óvoda épül a Pécsi egyházmegye zöldmezős beruházásában, melynek köszönhetően az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda saját épületbe költözik, várhatóan 2024 szeptemberében. Az 1757-ben épült Jézus Szíve-templom külső komplett felújítása január 31-én kezdődött meg az Arany János téren. A beruházás teljes összege bruttó 146 millió forint, melyet a Pécsi egyházmegye kormányzati forrásból finanszíroz. 

– Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait segítségül hívva kijelenthetem, Dombóvárnak is érdeke, hogy templomaink élő közösségek otthonai maradjanak – hangsúlyozta Pintér Szilárd polgármester. 

Az összeállítás megjelenését támogatta Dombóvár Város Önkormányzata. A cikket Varga Szilvia írta, a fotókat az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában